Imam sa Kosova suočen s optužbama za terorizam

Od prošle godine je nekih 55 navodnih džihadista uhapšeno u okviru policijskih napora na sprječavanju aktivnosti terorističkog vrbovanja i odlaska mladih ljudi u Siriju i Irak.

Zekerija Qazimi, imam džamije El-Kudus iz Gnjilana, bio je među sedam osumnjičenih za terorizam protiv kojih je podignuta optužnica 2. marta.

Krajem februara, 17-godišnji dječak iz tog istog grada na istoku zemlje uhapšen je na Međunarodnom aerodromu u Prištini, prije nego što se stigao ukrcati na let za Tursku i pridružiti se ISIL-u u Siriji.

Qazimi je optužen za zloupotrebu svog položaja imama, jer je javno poticao na nacionalnu, rasnu, vjersku i etničku mržnju i netoleranciju, kazala je Liridona Kozmaci iz Ureda specijalnog tužilaštva.

Petorica od sedmorice optuženika pripremali su se za “odlazak u rat u Siriji i pridruživanje grupi Albanaca koji se bore na strani terorističke organizacije Islamske države,” stoji u saopćenju tužilaštva.

Druga dvojica, uključujući i imama, optuženi su za regrutovanje boraca ili “pozivanje drugih lica na vršenje ili učešće u vršenju terorističkih djela,” stoji u saopćenju. Osumnjičeni su uhapšeni odvojeno u periodu od juna do oktobra 2014.

Petorica optuženika, uključujući i imama, ostali su u pritvoru nakon hapšenja, dok se jedan osumnjičeni nalazi u kućnom pritvoru, a jedan je pušten uz kauciju, izvijestio je AFP.


“Do sada se oko 300 državljana Kosova borilo u ratovima u Siriji i Iraku,” izjavio je 4. marta ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni. Poginulo je najmanje 30 lica, rekao je on. Kosovske vlasti uhapsile su i 150 bivših boraca, te lica koja su vršila regrutovanje i poticanje drugih lica.

Kosovo je upozorilo građane da se ne pridružuju ratovima u inostranstvu. Islamska zajednica Kosova pridružila se tim pozivima, te izjavila da ti sukobi nemaju nikakve veze sa islamom.

Ta država je i dio koalicije protiv ISIL-a, te želi biti dio globalne strukture u borbi protiv nasilnog ekstremizma, izjavio je Hyseni.

U zemlji su usvojene mjere u cilju suzbijanja fenomena džihada u inostranstvu. Parlament je u januaru usvojio zatvorske kazne do 15 godina za lica koja se proglase krivima.

Planom sa suđenje prvoj grupi optuženika za terorizam pokazuje se da tužioci rade svoj posao, rekao je Seb Bytyci iz Instituta za balkansku politiku iz Prištine.

“U međuvremenu bi Kosovo trebalo razmisliti i o rehabilitaciji povratnika iz Sirije,” izjavio je Bytyci za SETimes.

I potpredsjednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček je izrazila svoju podršku naporima Kosova u borbi protiv terorizma.

“Bilo mi je veoma drago što je parlament Kosova usvojio konkretan zakon o stranim borcima i što zaista želi sarađivati sa Evropskom unijom,” izjavila je Lunačekova. Lunačekova je rekla da je to jedan od razloga zašto je za Kosovo bitno da postane punopravni član Europola i Interpola.

Dok se to ne desi, Kosovo će i dalje sarađivati sa Sjedinjenim Državama, Interpolom i Europolom u suočavanju sa tom globalnom prijetnjom, rekao je Hyseni.

I ministar vanjskih poslova Hashim Thaçi potvrdio je opredijeljenost Kosova ka očuvanju regionalne sigurnosti.

“Kosovo jeste i ostat će primjer u regionu u borbi protiv ekstremizma i terorizma,” rekao je on na sastanku sa zvaničnicima SAD-a u Vašingtonu 2. marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.