Huso Škrijelj: Nemam namjeru da odem

Najstariji član porodice, fizioterapeut, Huso Škrijelj, u izjavi za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku, kaže da zbog stanja u kojem se kuća nalazi, on i njegova suprutga su primoreni da borave u prostoriji koja je prethodno bila namijenjena za pružanje usluga pacijentima. Njegov sin sa porodicom boravi kod snajine porodice. 

“Sin i snajka u toku dana dolaze kući kako bi vršili radove na renoviranju. Pomažu nam komšije, prijatelji i porodica. Najprije smo očistili kuću od paljevine a sada se obavljaju i ostali radovi”, kaže Škrijelj.

On ističe da su ga nakog ovog dogadjaja posjetili svi lokalni bošnjački predstavnici. On dodaje da nakon što je policija izvršila uviđaj i uzela izjave, novih informacija nije bilo. 

“Ovo je treći put kako se kuća pljačka. Ni u prethodna dva slučaja nismo imali zaštiu od strane policije. Oni su samo došli i obavili uviđaj ali druge mjere nije predzuela i zato mislim i da je došlo do ovoga.

Na Kosovu živim od 1975.godine, ovdje živim i ovdje ću ostati do kraja života. Nemam nikavu namjeru da odem. Ovo je treći put da sam oštećen i ja i dalje renoviram, pravim i borim se”, kaže na kraju Huso Škrijelj.


Prošle nedjelje opljačkana je a potom i zapaljena njegova kuća. Nakon što je obijena, lopovi su prvo opljačkali vrijedna materijalna sredstva i novac koji se nalazio u kući, a kuća je potom bila zapaljena. Škrijelj je izjavio da im je ukrade gotov novac u vrijednosti od 11,000 eura, kao i zlatan nakit u vrijednosti od 3,500 eura. 

Bošnjački poslanik, Ćerim Bajrami, kazao je da je ovaj ”nemio dogadjaj dodatno unio nemir u bošnjackoj zajednici pećke regije i na cijeloj teritoriji Republike Kosova. Zbog svega toga zahtjevamo sto efikasniju istragu policije i blagovrijemeno reagiranje tuzioca”. 

Alma Destanović, predsjednica gradjanske Inicijative Bošnjaka – Istok, (GIB), uputila je apel komandiru policijske stanice u Istoku da preduzme sve mjere a kako bi se incidenti, kao što je pljačka i paljenje kuće porodice Škrijelj u Banji kod Istoka, spriječili. Ona je zatražila da počinioci ovog nedjela što prije izađu pred lice pravde. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.