U napadu kiselinom oslijepio žrtvu, pa država naredila da mu se iskopa oko

Iranac Hamid S., osuđen zbog napada kiselinom na Davouda Roshanaeija, u kojemu je žrtva ostala bez oba oka i uha, podvrgnut je kazni po principu “zub za zub”.

Hirurzi su mu u gradu Karaju iskopali lijevo oko, što je prvi put da je režim te zemlje primijenio takvu kaznu. Još uvijek je otvorena mogućnost da ostane i bez desnog oka. Naime, njegova žrtva Davoud Roshanaei potpuno je oslijepljen i ostat će unakažen do kraja života jer je Hamid S. 2005. godine na njega bacio kiselinu.

Prvo je zatražio da se napadaču iskopaju oba oka, ali se u posljednji trenutak predmislio i odlučio ostaviti mu desno. Ipak, ostavio je sebi šest mjeseci da odluči o tome hoće li zatražiti da se kazna provede do kraja. Uzvraćanje prekršitelju jednakom mjerom naziva se “qisas”, a odluka o tome leži isključivo na žrtvi ili njenoj porodici. Hamidu S. prijeti i desetogodišnja zatvorska kazna. Iako nije jasan motiv napada na Roshanaeija, koji se dogodio u svetom gradu Qomu, poznavatelji tvrde da je Hamida S. angažirala porodica Roshanaeijeve supruge.

Cijela priča izazvala je žestoke proteste udruženja za zaštitu ljudskih prava, kao što su Amnesty International i iranski Human Rights Group, s bazom u Norveškoj.

Iako iranski zakonik dopušta provođenje kazne iz osvete, ovo je prvi put da se država odlučila na to. Ljekari su, također, odbijali izvoditi takve operacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.