Ekspert UN-a ocjenjuje stanje u kulturi na Kosovu i u Srbiji

Specijalni izvjestilac Ujedinjenh Nacija u oblasti kulturnih prava Karima Benaun boraviće u posjeti Srbiji i Kosovu, u periodu od 3 do 14 oktobra 2016 godine, kako bi procjenila napore u sprovođenju prava svih osoba da učestvuju u kulturnom životu, njihovom pristupu i uživanju kulturne baštine. Blisko će razmatrati uništavanje nasljeđa, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, saopšteno je iz UN-a.

“Radujem se što ću saznati kako Srbija i Kosovo razumiju ostvarivanje kulturnih prava i kako nastoje da ih sprovedu kroz politiku, posebno u oblastima o pristupu i uživanju kulturnog nasljeđa”, kaže nezavisni ekspert zadužen od strane Savijeta Ujedinjenih Nacija za ljudska prava da posmatra, izvjesti i savjetuje u oblasti o kulturnim pravima u svim zemljama.

“Takođe ću procjeniti politiku razvijanja osiguravanja prava svih ljudi, bez obzira na njihovu grupnu pripadnost, da uživaju svoja kulturna prava, izraze svoje istorijske naracije, tumače svoje kulturno nasljeđe i manifestuju svoju kulturu, a da to čine bez diskriminacije,” ističe Benaun.

Tokom desetodnevne posjete, planirani su sastanci sa vlastima na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i sa širim spektrom interesnih strana koji rade u oblasti kulturne politike, kulturnog nasljeđa i kulturnih prava, uključujući akademike i relevantne institucije. Ona će se takođe sastati sa organizacijama civilnog društva, predstavnicima agencija Ujedinjenih Nacija i regionalnih organizacija kako bi razgovarali o dobroj praksi i izazovima koji se odnose na uživanje prava svih na pristup i uživanje kulturne baštine.

Gospođa Benaun, koja obavlja posjetu ovoj državi na poziv Vlade Srbije, putovaće u različite djelove Srbije i Kosova kako bi upoznala različite poglede, iskustva i inicijative i razvila cjelovito razumijevanje uživanja i izazova kulturnih prava. Ona se nada da će posjeta pružiti priliku kako Vlade tako i svih zainteresovanih strana da podjele svoja iskustva i diskutuju o postojećim izazovima.

Specijalni izvjestilac će se obratiti novinarima u Prištini u srijedu 12 oktobra i u Beogradu 14 oktobra 2016 godine. Detalji o vremenu i mjestu će biti potvrđeni u kasnijoj fazi. Pristup će biti strogo ograničen na novinare.

Specijalni izvjestilac će predstaviti sveobuhvatni izvještaj na jednoj od budućih sjednica Savijeta Ujedinjenih Nacija za ljudska prava.

Gospođa Karima Benaun je imenovana za Specijalnog izvjestilaca UN-a u oblasti kulturnih prava u oktobru 2015 godine. Ona je odrasla u Alžiru i Sjedinjenim Američkim Državama. Karima Benaun je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Kaliforniji Davis School of Law gde predaje o ljudskim pravima i međunarodnim pravima. Gospođa Benaun je radila preko 20 godina u oblasti ljudskih prava.

Specijalni izvjestioci su dio onoga što je poznato kao specijalne procedure Savijeta za ljudska prava. Posebne procedure, najveće telo nezavisnih stručnjaka u sistemu UN-a za ljudska prava, je opšti naziv nezavisnog utvrđivanja činjenica i nadzornih mehanizama Savijeta. Nosioci mandata Posebnih procedura su nezavisni stručnjaci za ljudska prava koje imenuje Savijet za ljudska prava a koji se bave specifičnim situacijama u zemljama ili tematskim pitanjima u svim djelovima svijeta. Oni nisu osoblje UN-a i oni su nezavisni od bilo koje vlade ili organizacije. Oni služe u ličnom svojstvu i ne dobijaju platu za svoj rad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.