Pet godina nakon smrti žena čula posljednje riječi svoga momka

Heroj Ewan Williamson (35) poginuo je dok je gasio požar u baru u Edinburghu 2009. godine. Međutim, njegova djevojka Lynsey Baird rasplakala se kad je prošle sedmice napokon otkriveno kako je stradao muškarac kojeg je voljela.

Posljednja poruka hrabrog Ewansa pročitana je na Višem sudu u Edinburghu, kada je šef vatrogasne službe priznao sigurnosne i zdravstvene propuste vezane za Ewansovu smrt.

Lynsey (34), koja sada živi u Australiji, nije bila na sudu kako bi čula o posljednjim minutama svog momka. No, dok se spremala za posao u utorak ujutro, na svom mobitelu je vidjela vijest o sudskom predmetu vezanom za Ewansovu smrt, piše Daily Records.

Transkript radio poruka tokom požara u Balmoral baru u Edinburghu otkrio je kako je Ewan pogrešno skrenuo i tako ostao zarobljen u WC-u neposredno iznad vatre.

Njegova posljednja poruka je bila: Dolazim za minutu, šefe. Zaglavio sam.

Ewansove kolege pokušale su doći do njegam ali su bili prisiljeni odustati kad se sprat srušio.

– Čula sam njegove posljednje riječi na telefonu, na vijestima, prije nego što sam otišla na posao. Moje srce je opet slomljeno, ako je to moguće. Još nekoliko detalja ne mijenja ništa. Niti može olakšati niti pogoršati.

– Još uvijek ne znam detalje o njegovoj pogibiji i odabrala sam da ne znam. To je više nego što mogu podnijeti, čak i nakon ovoliko vremena.

– Znala sam za radio-poruke, ali nisam željela znati njegove posljednje riječi. Znala sam da se nije bojao i vjerovao je da će njegove kolege doći i spasiti ga.

– Ewan je bio ponosan vatrogasac i mislim da je tako i umro. Nije se bojao.

Na sudskoj raspravi, služba se izasnila krivom zbog lošeg sistema radio komunikacije i propusta da vatrogascima osiguraju maske za disanje.

Lynsey je znala dio informacija, ali zbog pravnih razloga nikad nije doznala detalje o Ewanovoj smrti.

No, ona misli da se niko od njegovoh kolega ne bi trebao osjećati odgovornim za Ewanovu smrt.

– Ewan je volio svoj posao. Bio je sretan kad je išao na posao. On i njegove kolege su bili kao braća. On ne bi želio da se iko od njegove braće osjeća krivim, nijedan od njih. Znam da je Ewanove kolege slomila njegova smrt. Sve su pokušali da ga spase.

Lynsey je bila u vezi s Ewanom pet godina i planirali su brak i djecu. Nakon njegove smrti, ona je započela novi život u Sydneyu u Australiji, jer joj je bilo preteško ostati bez Ewana u Edinburghu.

I nakon pet i pol godina od njegove smrti, Lynsey kaže da joj Ewan nedostaje svaki dan. Međutim, ona je pronašla sreću u Australiji, i u aprilu iduće godine će se udati za svog zaručnika Clinta McCullocha.

– Jako teško sam krenula dalje i ponekad osjećam krivnju jer se udajem. Sretna sam što imam dobrog čovjeka, Clinta, koji je moja podrška i zna sve o Ewanu. Na prvom sastanku sam mu sve ispričala, bilo je to previše značajno da bih zadržala za sebe.

– Još uvijek sanjam Ewana i nedostaje mi svaki dan. Ewan je uvijek bio najzgodnijim, najzabavniji i najviši momak u prostoriji. Nemam njegovu sliku kod kuće, to bi bilo preteško, ali je nosim u novčaniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.