Isa Mustafa: Vlada Kosova usvojila četvorogodišnji program rada

“U svim svojim politikama Vlada će promovisati i osnaživati viziju Kosova, kao nezavisne, demokratske države integrisane u evroatlanske strukture. 

Takođe, Vlada će se snažno angažovati da funkcionišu na nezavisan način zakonodavna, izvršna i sudska vlast, stvarajući potrebne uslove za njihov rad”, kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je naglasio da je vladinim programom izdvojeno pet prioriteta.

“Održivi ekonomski razvoj, zapošljavanje i socijalna zaštita građana, vladavina zakona i pravne države, evropska agenda, što znači ispunjenje svih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, uključujući i faze koje sada imamo, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, liberalizaciji viznog režima, kao i ispunjenje drugih kriterijuma”, istakao je premijer.

Naglasio je da se suštinske reforme moraju sprovesti i u oblasti zdravstva i obrazovanja, te da Vlada planira i izradu Nacionalne strategije za razvoj Kosova za period 2015. do 2020.

Premijer je izjavio i da je danas usvojeni Vladin program, podržan planom njegove primjene, koji predviđa i vremenske rokove za implementaciju, dok će Vladin program biti predstavljen Skupštini Kosova sljedeće nedjelje.

“Sa operativnog gledišta ćemo preduzeti hitne mjere za sprovođenje ovog programa. Krajem ove nedjelje, u petak, počećemo sa otvorenom debatom sa preduzećima i ovu debatu ćemo institucionalizovati kao stalnu sa preduzećima, investitorima i bankama, kako bi se vidjelo šta treba promjeniti u cilju stvaranja povoljnijeg okruženja za razvoj biznisa.”

Premijer Isa Mustafa je najavio i da će 6. marta biti održana Donatorska konferencija na kojoj će donatorima biti predstavljen Vladin program i plan njegove primjene. Takođe, u planu je izrada Nacionalna strategija duga, potreban za kapitalne projekte, koji će biti harmonizovan sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama.

Na sednici Vlade Kosova, održane jutros u Prištini, premijer Mustafa je saopštio i da će 23. marta, biti održana zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije, piše Anadolu Agency.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.