DOPUNJENO: Totalni haos u Prištini (FOTO/VIDEO)

DOPUNJENO: Policija Kosova koristi vodeni top kako bi rastjerala oko stotinak najekstremnijih učesnika današnjeg protesta pokreta ”Samoopredjeljenje” koji tvrdim predmetima gađaju pripadnike policije.

Policija je uspijela da demonstrante odgurne od trga kod vlade do trga kod hotela Grand u Prištini koristeći suzavac.

Po riječima portparola Urgentnog centra Prištine Shpenda Fazliua, pomoć su zatražile dvije osobe – jedna zbog povrijeda od udaraca, a druga zbog suzavca.

Domaći mediji prenose da je povrijeđen i šef poslaničke grupe pokreta ”Samoopredjeljenje” Visar Imeri.

Više hiljada aktivista Samoopredjeljenja i građana Kosova okupilo se danas u Prištini protestujući zbog izjave ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića o Albancima i tražeći da kombinat Trepča postane javno preduzeće.

Policija Kosova preduzela je široke mjere obezbeđenja i ogradila prostor ispred zgrade Vlade metalnim ogradama.

…………………………………………………….

Nekoliko hiljada aktivista Samoopredeljenja i stanovnika Kosova okupilo se danas na Trgu Skenderbega u Prištini protestujući zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i tražeći da kombinat Trepča postane javno preduzeće.

Učesnici protesta dali su policiji ultimatum da u roku od 15 minuta ukloni sve postavljene prepreke oko zgrade vlade i skupštine. Pošto policija nije reagovala, okupljeni su krenuli prema zgradi vlade. Policija je upotrebila suzavac. 

Policija Kosova preduzela je brojne mjera obezbeđenja i ogradila prostor isprijed zgrade Vlade metalnim ogradama.

U protestu ne učestvuju predstavnici nevladine organizacije ”Pozivi majki” iz Đakovice, koja je u subotu 24. januara bila među organizatorima prvog protesta.

Predstavnica te organizacije Nusrete Kumnova je izjavila da ne želi da budu dio protesta koji poprima političke i stranačke dimenzije.

Od protesta su se ogradili i rudari Trepče i organizacija veterana učesnika rata 1998-1999. godine.

Okupljeni nose parole ”Bez Trepče nema države”, ”Trepča je naša, a ne srpska”, ”Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije, ”Hashima (prvi potpredsednik Vlade Hashim) u zatvor”, ”Jablanović napolje”, ”Dole vlada iz Raške”.

Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su ”divljaci” oni koji su spriječili raseljene Srbe iz Đakovice da posjete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.