Pazite se: Tri situacije u kojima se možete ozlijediti ‘ispod pojasa’

Povrede vagine moguće su uslijed aktivnosti koje žene redovno praktikuju. Saznajte na koja tri načina možete povrijediti svoje intimne dijelove i kako u budućnosti spriječiti ovu nelagodnu pojavu.

“Do povrede vagine može doći uslijed bilo kakve traumatske povrede, na primjer, u automobilskoj nesreći”, kaže ginekologinja, dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Saznajte koje su to 3 situacije u kojima se možete povrijediti “tamo dolje”:

1. Depilacija britvicom ili voskom

Većina povreda vagine dogode se tokom depilacije, bilo britvicom ili voskom. Kod depilacije britvicom događaju se porezotine, a kod depilacije voskom može se dogoditi da je vosak prevruć što rezultuje opekotinom. Osim rizika od porezotina i opekotina, uklanjanjem svih dlačica s prepona i intimnog područja (brazilska depilacija) povećava se i rizik od uraslih dlačica, infekcija, upala i sličnih genitalnih problema, piše “Zadovoljna“…

Povrede vagine kod depilacije prevrućim voskom mogu se ublažiti stavljanjem hladnog kompresa koji će ublažiti crvenilo i bol, ali čim osjetite da je vosak prevruć, prestanite se depilirati (ukoliko ste u salonu upozorite na to kozmetičarku). Kod kućne depilacije voskom temperaturu je najbolje provjeriti na način da nanesete malo voska na zglob prije nego ga namažete na osjetljivu kožu bikini područja.

2. Korištenje neprikladnih pomagala

Povrede vagine događaju se i zbog korištenja neprikladnih pomagala u se*sualne svrhe.

“Korištenjem se*sualnih pomagala kupljenih u se*s shopovima žena se neće povrijediti, ali ako koristi neprikladne predmete može oštetiti rodnicu”, napominje dr. Jerbić-Cecelja, te dodaje da se vagina može povrijediti i zbog (pre)grubog se*sualnog odnosa.

3. Lom zdjelice

Lomovi kostiju zdjelice prilično su rijetki, a najčešće se događaju uslijed padova te biciklističkih i automobilskih nesreća. Uglavnom je uvijek riječ o manjim lomovima zdjelice, a iako su jako bolni, ne zahtijevaju operaciju. Ako ste doživjeli saobraćajnu nesreću ili sumnjate da ste slomili zdjelicu, napravite rendgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.