Erdogan odnose sa Rusijom diže na viši nivo

Erdogan je rekao da je cilj vojne operacije Oružanih snaga Turske na sjeveru Sirije stvaranje zone sigurnosti.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da namjerava podići odnose sa Rusijom na viši nivo.

“Planiramo da naše odnose s Rusijom vratimo na prethodni, pa čak i na viši nivo”, rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja jesenjeg zasjedanja parlamenta u Ankari.

Turski predsjednik je rekao i da je cilj vojne operacije Oružanih snaga Turske “Štit Eufrata” na sjeveru Sirije stvaranje zone sigurnosti, prenosi Sputnjik.

“Operacija ”Štit Eufrata” je legalna operacija. Za nas je posljednja kap u prepunoj čaši bilo kada je grupa ISIL uputila u Gaziantep 14-godišnjeg mladića da se raznese, nakon čega je poginulo 56 naših građana. Operacija je počela od Jarablusa. Mi očekujemo da ćemo, kako budemo dalje napredovali, osloboditi teritoriju od 5.000 kvadratnih kilometara, koja će postati zona sigurnosti. Na taj način bit će riješen problem izbjeglica na našim južnim granicama”, rekao je Erdogan.

Sigurnosna zona

Prema njegovim riječima, odsustvo podrške za projekat stvaranja zone sigurnosti unutar međunarodne koalicije i svjetske zajednice prinudilo je Tursku da ga sama realizuje.

“Mi smo godinama predlagali stvaranje zone sigurnosti na sjeveru Sirije. Nismo čuli da se iko tome protivi, ali nismo vidjeli ni realnu podršku. Teroristički koridor, kao i akcije Radničke partije Kurdistana i ISIL-a primorali su nas da sami ostvarimo tu operaciju. Pokazali smo da možemo da radimo to sopstvenim snagama”, dodao je turski predsjednik.

Turska armija je 24. augusta počela operaciju “Štit Eufrata” protiv ISIL-a i uz podršku sirijske opozicije preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Jarablusom na sjeveru Sirije.

Predstavnici sirijskih Kurda ocijenili su da dejstva turske armije predstavljaju agresiju i da su usmjerena prvenstveno protiv Kurda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.