Muzički genije iz Prizrena: Momak o kojem se priča na Balkanu (VIDEO)

Da na prostorima Balkana postoji bezbroj talentirane djece i omladine u mnogim segmentima društva to je već mnogima odavno jasno. Da li to bio sport, film, muzika, crtanje, arheologija, matematika, fizika  te mnogo što-šta, jasno je da su omladinci sa balkanskih prostora u mnogim stvarima daleko ispred svojih vršnjaka iz mnogih zapadnoevropskih država iako u većini slučajeva nemaju uslove za školovanje i za rad u pojedinim oblastima društva koje ih interesuju u odnosu na djeci i omladinu, kako rekosmo, iz mnogih zapadnoevropskih država.

No volja za radom kao i  puno talenta uz adekvatno učenje donosi šansu za napredak u društvu ali i za promociju svoje zajednice i van granica svoje države, tj najmlađe  države u Evropi, republike Kosovo.

Momak o kojem se govori u mnogim državama na Balkanu a posebno u republici Turskoj je mladi i perspektivni amaterski muzičar Berkan  Traka iz Prizrena ispred turske zajednice koji je za vrlo kratko vrijeme postao poznat jer je nedavno došao na ideju da snimi muzički video-spot pod nazivom “Biz de Buradayiz Ayrilik-23 Nisan” tj “Mi smo ovdje ili mi smo odavde” ( You tube- Biz de Buradayiz – Ayrilik, trajanje 7:45) na kome se pojavljuju mnogi muzičari sa kosovskih  prostora i oni profesionalni ali i amateri koji na različitim instrumentima sviraju, dakle u pitanju su omladinci iz  svih onih zajednica koje žive na Kosovu, mladi  iz albanske, turske, bosanske  i romske (srpske  zajednice nema ili autor nije mogao naći muzičara na tom jeziku, primjedba autora teksta) pjevaju po jedan stih pjesme na turskom jeziku koju je Traka napisao te se pojavljuju u mnogim gradovima Kosova.

Za vrlo kratko vrijeme na društvenoj mreži You tube pomenuti muzički spot je za kratko vrijeme postao veliki hit te je pregledan mnogo puta. S obzirom da je riječ o velikom muzičkom talentu te da je za kratko vrijeme postao vrlo tražena ,,roba“ nekako smo uspjeli doći do njega te napravili ekskluzivni intervju za naš web-portal. Za “Bošnjak-KS” Berkan Traka, između ostalog, kaže:

Selam alejkum  svim vašim čitaocima. Imam  dvadeset godina, završio sam Gimnaziju ovdje u Prizrenu te sam na završnoj godini fakulteta u Anadoliji, u republici Turskoj. Učestvovao na dva vrlo značajna projekta za našu tursku zajednicu na Kosovu ali i za druge zajednice koje ovdje žive. 

“Prvi projekat se tiče muzičkog video-spota gdje ovdašnji, mladi muzičari iz albanske, turske, bošnjačke i romske zajednice pjevaju po jednu strofu u pjesmi na turskom jeziku za koju sam tekst ja napisao. Moram reći da sam ideju dobio od mnogih mojih sugrađana jer smo, nakon ratnih dešavanja na Kosovu imali samo pjesme na jednom jeziku, jeziku većine te sam dobio inspiraciju da i ja nešto sa svojim saradnicima iz svijeta muzike učinim nešto po tom pitanju jer sam smatrao da smo svi mi dio kosovskog društva i njegove svakodnevnice te sam snimio taj muzički video-spot na svom maternjem, turskom  jeziku a želio predstaviti sve ovdašnje zajednice, osim srpske jer nisam  mogao naći nekog njihovog muzičara koji žive ovdje na Kosovu te tako svim ljubiteljima muzike na svijetu predstavio moj grad Prizren ali i moju državu Kosovo onako kako je ja vidim, tj da svi mi budemo zajedno bez obzira iz koje nacionalne zajednice dolazimo, ističe Traka. Dakle, da pojasnim ja se profesionalno ne bavim muzikom već sam realizator ovog projekta, pisac teksta ali i reditelj muzičkog video-spota. U spotu se pojavljuju mnogi moji poznanici i prijatelji koji se bave muzikom te sam u saradnji sa njima uspio napraviti nešto na što sam veoma ponosan. U tom muzičkom video-spotu se vide i mnogi gradovi na Kosovu a to su: Priština, Prizren, Đakovica, Mitrovica, Peć, Mamuša i Gnjilane.


Taj prvi projekat smo nazvali “Ayrlik” a drugi projekat smo nazvali “Praznik, tj Bajram kosovskih Turaka” koji se tradicionalno proslavlja ovdje kod nas 23. aprila svake godine gdje smo mi, tj ja i moji saradnici radili logo ove manifestacije i to je od  ove godine i njihov zaštitni znak. Ako se vratimo na prvi projekat on je za kratko vrijeme odjeknuo u javnosti kako kod nas tako i širom svijeta zahvaljući društvenim mrežama, a posebno društvenoj mreži You Tube gdje je spot pogledao veliki broj ljudi iz mnogih svjetskih država (negdje oko 160 000 pregleda za mjesec dana) te sam naišao na veoma pozitivne reakcije onih koji vole muziku jer je to ujedno i bio prvi muzički video-spot ovakve vrste jer su mnogi rađeni na svim pomenutim jezicima, ali pojedinačno a naš spot je dakle nešto jedinstveno jer je rađen, kako rekoh, na više jezika. Svakako, ja neću stati na ovome jer imamo još neki projekat vezan za slične teme jer mi je, recimo, palo na pamet da nešto slično napravim na nivou Balkana po uzoru na Evroviziju gdje bi se pojavili muzičari iz svih država Balkana i gdje bi u mnogo dužem muzičkom video-spotu pjevali na svojim jezicima te tako promovisali i svoju državu ali i svoju tradiciju i kulturu jer smo svi mi koji živimo na Balkanu sličnih shvatanja i kulture samo nas granice razdvajaju a ja to ne želim i smatram da mnogi moji vršnjaci slično razmišljaju”, kaže Berkan Traka muzički genije iz Prizrena za koga ćemo, vjerujemo, još puno toga pozitivnog  čuti u budućnosti. On se ujedno i zahvaljuje svima onim sponzorima tj, poznatim biznismenima i privatnicima regiona Prizrena i drugih gradova na Kosovu koji su finansijski i na svaki način pomogli u realizaciji muzičkog video-spota o kome se već dugo vremena govori i piše i na Kosovu ali i širom Balkana.

A neka se ovdašnji političari sa Balkana zamisle šta je mladi Traka ovim muzičkim video-spotom htio da kaže jer stara pjesma nezaboravnog “Bijelog Dugmeta” kaže: “Ima neka tajna veza, za sve ljude za sve nas” jer samo na Balkanu postoje granice među narodima a u Evropi ih odavno nema, a rijetko se ko od nas pita – Zašto?

Razgovor vodio: Vinetu Ganić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.