Muzička škola “Lorenc Antoni” u Prizrenu u novom ruhu! (FOTO)

Osnovnu i srednju nižu muzičku školu “Lorenc Antoni” u Prizrenu koja ima trideset zapošljenih nastavnika pohađa oko 300 učenika, a među njima i nekoliko bošnjačke djece. Nastava je podjeljena po odsjecima, poput odsjeka za klavir, gitaru, violončelo, flautu a postoji i posebna škola za balet. 

S obzirom da se radi o jednoj od najstarijih škola u Prizrenu, a vjerovatno i na Kosovu a koja je bila stara i polusrušena zgrada, gradske strukture vlasti u saradnji sa Ambasadom SAD na Kosovu su od prije par nedjelja riješile da se zgrada muzičke škole renovira te da nove generacije učenika u budućnosti budu imale modernu zgradu u kojoj će pohađati nastavu. 

Tim povodom naša novinarska ekipa je posjetila tu školu te razgovarala sa direktorom Veselom Krasniqijem  kome je bilo vrlo drago da je, kako ističe, i škola koju on vodi konačno došla na red da se renovira. On, između ostalog, ističe:

Prije svega, selam vama kao i vašim čitaocima i zahvaljujem u svoje lično ime i mojih kolega što ste nas posjetili i izrazili želju da se upoznate sa trenutnom situacijom u našoj muzičkoj školi “Lorenc Antoni”. 

Ja sam, inače, dugogodišnji profesor muzike u ovoj školi još od 1989. godine pa sve do današnjih dana. Direktor sam ove škole od juna mjeseca ove godine te će moj mandat kao direktora trajati četiri godine. U našoj školi imamo nekoliko muzičkih odsjeka poput odsjeka za violinu, klavir, klarinet, saksofon, balet i mnoge druge. 


Što se tiče nastavnog kadra tu imamo vrlo školovane i muzički obrazovane nastavnike i profesore iz regiona Prizrena a imamo i dvojicu poznatih profesora iz Albanije, t.j iz Kuksa a jedan od njih je profesor klarineta Fitim Rexhepi a tu je sa nama i Shkelzen Memishi, profesor harmonike. 

S obzirom da je naša srednja i niža muzička škola poznata i popularna ne samo na Kosovu već i u regionu, mi ovdje organizujemo niz kulturno-umjetničkih, odnosno muzičkih dješavanja a takođe učenici naše škole putuju i u inostranstvo gdje mnogobrojnim koncertima prezentujemo i našu školu ali i grad Prizren kao i Kosovo. Eto već na početku mog mandata kao direktora škole mi smo gostovali u Italiji gdje smo održali jedan vrlo uspješan koncert a uskoro nas, sredinom decembra mjeseca, očekuje i drugi koncert gdje će putovati šest učenika naše škole sa dvije violine, jednom violom, jednim fagotom i jednim violončelom koji će, vjerujem, dostojno promovisati našu muzičku školu, naš grad kao i našu državu. 

Dakle, koncert ćemo održati u gradu Folli u Italiji čiji nas domaćini, t.j naše kolege često zovu i mi se vrlo rado odazivamo te im se ovim putem srdačno zahvaljujem na gostoprimstvu. 

Primjetili ste da se naša škola počela renovirati jer spada u red najstarijih škola ili obrazovnih ustanova na Kosovu, ako ne i na Balkanu te je, svakako, i red da se ona renovira kako bi mnoge naredne generacije mogle imati koristi  u školi i pohađale nastavu u mnogo savremenijem uslovima. 

Imao sam prilike da razgovaram sa gospodom koji su htjeli posjetiti tvrđavu Kaljaju i kada su prolazili ulicom pored naše škole mi smo se sasvim slučajno upoznali i započeli razgovor o muzici i o našoj školi. Ispostavilo se da su ta dva dotična gospodina bili predstavnici Američke Ambasade na Kosovu te su izrazili želju da pomognu u restauraciji naše škole jer su oni upravo osobe koje popravljaju i restauriraju monumentalne spomenike u gradu. 

Mi smo u razgovoru sa njima istakli da je prioritet da se naša škola renovira te smo u tu svrhu uradili projekat uz pomoć nekoliko mojih kolega te smo isti predali u Američku Ambasadu koji su nam primili projekat te nam izašli u susret. 

Radove na restauraciji i na renoviranju naše škole izvodi poznata građevinska firma iz Prizrena “Ardi” koja je pobjedila na tenderu kada se on raspisao jer su i jeftiniji ali i vrlo profesionalno obavljaju svoj posao. 

Vjerujemo da će radovi na renoviranju škole biti završeni najkasnije do 31. decembra, tako da ćemo u novu godinu, ako Bog da, ući u novoj  spoljnoj i ljepšoj fasadi, odnosno izgledu škole, a kada se stvore uslovi u narednoj godini, t.j u najskorije vrijeme renoviraćemo i svaku učionicu kao i unutrašnjost škole, te će svi ti radovi koštati preko 100.000 eura, po našim proračunima. 

Potrebno je istaći, kaže direktor Krasniqi, da u našoj školi imamo i učenike iz bošnjačke zajednice kao i iz drugih zajednica koje žive u regionu Prizrena koji su sa ostalim učenicima iz albanske zajednice u odličnoj komunikaciji i saradnji tako da nikada nismo imali konflikte međunacionalnog karaktera. 

Eto, već 16. narednog mjeseca imamo naredni koncert u prostorijama naše škole u ovdašnjoj muzičkoj sali te i vas tu očekujemo I ponosno ističem da je srednja i muzička škola “Lorenc Antoni” u Prizrenu za sve ove godine postojanja iznjedrila niz poznatih kompozitora i poznavalaca ozbiljne muzike a neki od njih su i svjetski poznati muzičari, što govori da smo mi iz ove škole kao i bivši, sadašnji ali i budući učenici ove škole pravi promoteri ozbiljne muzike, našeg staroga grada Prizrena kao i naše države Kosovo – istakao je direktor srednje i niže muzičke škole “Lorenc Antoni” u Prizrenu Veselj Krasniqi kome redakcija web-portala Bošnjak-KS.com kao i njegovim kolegama, a posebno učenicima želi puno uspjeha u budućem radu.

Pripremio: Vinetu Ganić   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.