Visoke cijene osiguranja na prijelazima Kosovo-Srbija su pljačka naroda

Alternativni-kulturni centar, Centar za mir i toleranciju, Medija centar Čaglavica i privatno transportno preduzeće KIM-co turs iz Gračanice, organizovali su akciju kojom pozivaju građane da se suprostave visokim cijenama osiguranja za motorna vozila koje je obavezno na prijelazima sa Srbijom.

Cilj akcije je da ljude podstakne da konačno primete stvari koje otežavaju njihovo kretanje u 21. veku i da postanu svesni da će to trajati sve dok se ne pobune, ističe direktor Centra za mir i toleranciju, Nenad Maksimović.

„Ova večerašnja akicija ima isključivo cilj da podstakne ljude da izađu iz uloge mladih majmuna u koju su upali, iz koje nikako ne izlaze i da konačno počnu da primećuju stvari koje smetaju čoveku u 21.veku koji plaća ogromne namete za prelazak iz jedne teritorije u drugu”. 

“Smeta svim onim osobama koje nisu u mogućnosti da sve to sebi priušte“, rekao je za RTK 2 Nenad Maksimović.

„Ovo je čista pljačka naroda“, započeo je svoje izlaganje Budimir Ničić, direktor Medija centra Čaglavica, koji je istakao značaj ove akcije kako bi shvatili da Briselskim sporazumom nije olakšan život građana na Kosovu.

„Ono što su Beograd i Priština postigli u Briselu, a što se odnosi na slobodu kretanja, a sve u cilju poboljšanja života građana je zapravo jedna globa, pljačka, sramota, bezobrazluk, bruka, jer ja mogu da razumem da mafijaši, kriminalci, lopovi sednu i da se dogovore da nekog opljačkaju, bilo da je to pojedinac, banka, institucija, narod ili država, ali ne mogu da razumem da dve Vlade sednu za jednim stolom i da dogovore pljačku naroda“, kaže Ničić.

Bogoljub Marinković, direktor privatno transportnog preduzeće KIM-co turs iz Gračanice, za RTK 2 ističe da su cijene osiguranja nepodnošljive.

„Već godinama plaćam dažbine koje su nametnuli Srbija i Kosovo, pored velikih obećanja da će to ukinuti, da će naći rešenje, da će biti adekvatno, da ljudima olakšaju da mogu brže i efikasnije da funkcionišu, do dana današnjeg se ništa nije uradilo“, ističe Marinković.

I Jan Bratu, ambasador Norveške na Kosovu se slaže da cijene osiguranja na prijelazima nisu fer.

„Visoke cijene osiguranja svakako nisu fer, mislim da je veoma bitno da se ljudi slobodno kreću iz jedne zemlje u drugu, ali ovo skupo osiguranje ljudima odmaže da slobodno putuju”. 

“Svrha Briselskog sporazuma je da pokuša da pomogne ljudima, da olakša stvari i ovi sporazumi treba da budu sprovedeni, što pre to bolje“, kaže Jan Bratu.

“Lažu da se proba ne plaća”, bio je jedan od slogan koji je obilježio veče posvećeno visokim cijenama na prijelazima.

Prema dogovoru o slobodi kretanja, obavezno je plaćanje osiguranja za motorna vozila na prijelazima Kosova i Srbije. Vozila sa KS ili RKS tablicama plaćaju osiguranje u iznosu od 105 evra mjesečno, dok za isti period vozila sa tablicama iz Srbije plaćaju 60 evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.