Kosovo, kolevka suživota svih vjera i nacija

Sa Bajgorom su bili i njegov pomoćnik Fatmir Iljazi, savjetnik muftije, Vedat Sahiti i predsjednici Odbora Islamske zajednice Peći i Dečana, Musli Arifaj i Besim Halilaj.

Kako je saopšteno iz IZK-a, Bajgora je u ime Islamske zajednice Kosova izrazio žaljenje zbog provokativnih grafita ispisanih na zidovima Manastira Dečani.

“Taj čin je za nas neprihvatljiv, osuđujući i protiv svake lekcije i vjerske tradicije u našoj zemlji. Napadi na vjerske i kulturne objekte je djelo onih koji ne žele najbolje našoj zemlji i narodu Kosova. Takav čin podriva napore vjerskih zajednica da njeguju toleranciju i međureligijsko i međuetničko razumijevanje. Islamska zajednica Kosova ostaje privržena njegovanju tolerancije i razumijevanja u našoj zemlji”, rekao je Bajgora.

S druge strane, iguman Janjić je istakao značaj očuvanja vjerskih objekata, stavljajući akcenat na drevnu tradiciji suživota, tolerancije, poštovanja i razumijevanja između dvije etničke i vjerske zajednice, odnosno na vrijeme kada su Albanci čuvali i s fanatizmom branili manastir Visoki Dečani.

Obje strane su istog mišljenja da sastanci ove vrste su ništa manje od božanskog prenosa poruka mira i vjerske tolerancije, ne samo za zajednice na Kosovu, već i za ljude širom svijeta.

Prije nekoliko dana na zidovima manastira islisani su grafiti “ISIS”, “KALIFATI”, “UQK”. Prema pisanju domaćih medijima, zbog pisanja uvrijedljivih grafita po zidovima manastira, uhapšena su tri mladića albanske nacionalnosti. 

Odma nakon ovoga je reagovao i premijer Hashim Thaçi i predsjednica Atifete Jahjaga. Premijer je rekao da OVK nikad nije ratovala zbog vjere. I predsjednica Jahjaga je u svojoj izjavi navodi da počinioce ovog dijela treba. Uvrijedljivi grafiti na zidovima manastira u Dečanima su jedno ružno i neprihvatljivo dijelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.