Pomognimo Ljumniji i njenom sinu Arbenu: Žive u iznajmljenom stanu sa 20 eura mjesečno

U svakoj porodici postoji glava porodice, najčešće je kod nas to muškrac, zbog toga je teško da se jedna žena snađe u tako komplikovanoj situaciji sa teškom ekonomskom krizom. U takvom je stanju Lumnije Memedi iz Obilića kojoj je muž umro.

Ona se sama brine za svog trogodišnjeg sina i vrlo teško se bori sa time, jer primanja koja dobija nisu joj dovoljna ni za hranu.

“Muž mi je umro prije godinu dana jer je bolovao od srca, sada živim sama sa svojim sinom Arbenom. Trudim se da se brinem o njemu koliko god mogu ali mi ne ide baš dobro jer ni sama nisam u redu, imam velike glavobolje”, izjavila je Lumnije.

Lumnije dobija samo 60 eura  mjesečno a sa ovim novcem ne može ni hranu obezbjediti svom sinu.

“Ne radim nigdje, dobijam socijalnu pomoć sa kojom jedva kupim hranu i lijekove za sebe a za druge stvari da ne pomislim, čak ni odjeću svom sinu ne mogu kupiti osim ako nam ne pokloni neko nešto”, izjavila je ona.

Lumnija živi u jednom stanu u Obiliću čiji je vlasnik jedan Srbin, plaća mjesečno 40 eura, a često puta se dešavalo da nema platiti pa je bila prisiljavana napustiti stan.

Lumnija e često odlazila u opštinu da bi tražila pomoć ali kao što uvijek biva dobila je samo velika obećanja od kojih se nijedno nije ispunilo.

Arbenit je vidio majku kako plače pa je na pitanje novinarske ekipe u koji razred ide ćutao i pomno gledao svoju majku. Samo je spustio glavu, dajući nam do znanja da zaista razume u kakvoj se ekonomskoj situaciji nalazi njegova majka.

“Arben ide u treći razred i dobar je učenik. Ali ne mogu da se brinem za njega onako kako treba i kako zaslužuje. Nemam novca da mu kupim odjeću već da nam netko pokloni. Kada uzmem 60 eura od kojih nam 40 odu na kiriju ostalo nam ostaje koliko bez hljeba da ne budemo”, kaže Lumnije.

Jedini zahtjev koji ima Lumnije je da joj se osigura krov nad glavom, da se ne plaši svakom mjeseca da ne bude protjerana.

Prema riječima Fatmira Durakua iz Centra za socijalnu pomoć u opštini Obilić, ova porodica je često bila da traži pomoć u ovoj instituciji.

“Vlasnik stana  u kojem je smještena porodica Mehmedi je Srbin a on je svoj stan prijavio jednoj agenciji u Prištini koja je zadužena za izdavanje i za zakup, i ako porodica nije u stanju da plati kiriju svaki mjesec onda je primorana da izađe iz stana. Opština ima na umu ovu porodicu i traži trajno rješenje, ali trenutno je nemoguće”, izjavio je Duraku.

Jedina nada ovoj ženi su dobrotvori, ako joj i oni mogu pomoći. Broj na koji možete kontaktirati ovu porodicu je 044 237 729.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.