Najavljuju proglašenje: Albanska Republika Ilirida u djelovima Makedonije!?

U saopštenju ove garde stoji da će biti proglašena Republika Ilirida na područu Makedonije gdje živi albanski narod.

“Obavještavamo albansku i međunarodnu javnost uključujući i Vladu Republike Kosova i Vladu Republike Albanije i sve prijateljske ambasade da će vrlo brzo biti proglašena Republika Ilirida na ime konfederacije unije Ilirida-Makedonija.

Dalje se u saopštenju navodi da oni svoj zahtjev opravdavaju brojem Albanaca u ovoj zemlji. Naglašavaju da je o njihovom pitanju obavjesten i Kongres SAD-a, CIA, Helšinski komitet, senat Belgije i BBC.

Saopštenje potpisuje Hamdi Ndrecaj – Panteri, samoproglašeni komandant i koordinator Garde Republike Iliride. On navodi da će Republika Ilirida biti faktor stabilnosti na Balkanu i u Evropskoj Uniji, jer neće mijenjati vanjsko administrativne granice . 

Republika Ilirida će biti demokratska republika koja će garantovati prava svim manjinama koji žele živjeti u njoj.

Prema riječima Ndrecaja, u sklopu ove Republike će biti ograničena vojna sila sa konvencionalnim oružjem koja će odgovarati nastalim situacijama i izazovima u narednom periodu.

“U isto vrijeme će GRI biti spremna da brani teritoriju Republike Iliride od momenta proglašenja Republike”, stoji u saopštenju takozvane Garde Republike Iliride.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.