Žgaravica: Efikasni savjeti kod “Vatre u jednjaku”

Žgaravica ili osjećaj pečenja koje se najčešće javlja u srednjem dijelu prsne kosti česta je i neugodna pojava od koje pati veliki broj ljudi u svijetu. Medicinski naziv žgaravice dolazi od grčke riječi pyrosis, što znači vatra ili plamen. Najčešći uzrok žgaravice je oslabljeni prstenasti mišić koji okružuje donji dio jednjaka, odvaja jednjak od želuca i spriječava vraćanje hrane iz želuca nazad u jednjak. Osjećaj pečenja koji se širi iz želuca prema vratu, često uz kiselo podrigivanje, znak je nedovoljnog zatvaranja prolaza u želudac, te povrat želučane kiseline u jednjak.
 
Povrat želučane kiseline u jednjak može se javiti s vremena na vrijeme kao posljedica pritisaka na donji dio jednjaka, naprimjer nakon obilnog jela ili zbog preuske odjeće u struku. Međutim, ako se žgaravica javlja često i dugotrajno, najmanje 2 puta sedmično, tada se smatra bolešću čiji uzrok treba otkriti i koju treba liječiti. Važno je znati da žgaravica može biti simptom mnogih ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Pritom je najčešće simptom čira na želucu i na dvanaestercu, ali može biti simptomom čak i raka želuca. Osim toga, dugotrajna žgaravica može uzrokovati upalu jednjaka.

Uzroci žgaravice zbog oslabljenog prstenastog mišića na donjem dijelu jednjaka mogu biti različiti. Opuštanje mišića i žgaravica mogu uzrokovati nezdrava i preobilna ishrana, određene vrste hrane, konzumiranje alkoholnih pića i pušenja, ili pak često i dugotrajno uzimanje nekih lijekova, posebno protuupalnih i hormonalnih, te sedativa i lijekova protiv astme. Uzrok žgaravice može biti i pretilost, jer prevelika težina pojačava pritisak na želudac i pospješuje vraćanje kiseline u jednjak. Uzrok pojačanog izlučivanja želučane kiseline može biti i stres. Simptomi žgaravice mogu se javiti i kod djece, a često su popraćeni kašljem, promuklošću, smetnjama disanja i gutanja, mučninom i povraćanjem. Osim toga, žgaravica se može javiti i u trudnoći, a u većini slučajeva nakon poroda nestaje.

Liječenje se sastoji, najprije, u otkrivanju uzoraka i liječenju osnovne bolesti. Nakon toga, liječenje se sastoji u uzimanju lijekova i pripravaka koji smanjuje izlučivanje želučane kiseline, te lijekova i pripravaka koji neutraliziraju želučanu kiselinu i tako ublažuju bol i osjećaj pečenja. Sredstva koja neutraliziraju već postojeću želučanu kiselinu uzimaju se nakon jela i prije spavanja, dok sredstva koja spriječavaju stvaranje želučane kiseline djeluju sporije, pa njihovo uzimanje nije vezano uz uzimanje obroka.

15 KORISNIH SAVJETA KAKO SPRIJEČITI ŽGARAVICU

– Uzimati 4 – 5 manjih obroka umjesto 3 velika obroka.

– Jesti polako, opušteno i dobro prožvakati hranu.

– Uzimati umjereno toplu i mekanu hranu kako bi se izbjeglo mehaničko nadraživanje sluznice želuca i prekomjerno izlučivanje želučane kiseline.

– Izbjegavati hranu koja izaziva izlučivanje želučane kiseline, naprimjer meso, ili takvu hranu uzimati u umjerenim količinama.

– Tokom dana ili kada se osjeti žgaravica, uzimati mineralnu vodu s malim sadržajem ugljičnog dioksida, jer blago gazirana mineralna voda neutralizira želučanu kiselinu. Obična topla voda također neutralizira želučanu kiselinu.

– Ne uzimati gazirana pića – ona sadrže ugljični dioksid koji u većoj količini nadražuje sluznicu želuca i stvara pritisak koji tjera želučanu kiselinu nazad u jednjak.

– Alkoholna pića, a naročito pivo, vino i žestoka pića, jako nadražuju želudac i pospješuju izlučivanje želučane kiseline.

– Ne leći najmanje 3 sata nakon jela.

– Ne jesti najmanje 3 sata prije odlaska na spavanje jer u ležećem položaju se želučana kiselina lakše vraća u jednjak.

– Izbjegavati ležanje na desnom boku jer u tom položaju se želučana kiselina najlakše vraća u jednjak.

– Spavati na malo povišenom uzglavlju tako da želudac bude niže od jednjaka što olakšava simptome žgaravice.

– Izbjegavajte pretijesnu odjeću, a posebno odjeću stisnutu u struku.

– Smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu jer ona pojačava pritisak na želudac i vraća želučanu kiselinu u jednjak.

– Prestati pušiti jer nikotin u duhanu opušta mišiće na ulazu u želudac, što uzrokuje žgaravicu.

– Jesti što više jogurta i acidofila, jer fermentirani mliječni proizvodi s aktivnim bakterijskim kulturama pospješuju probavu i spriječavaju dugo zadržavanje hrane u želucu.

HRANA KAO LIJEK ZA ŽGARAVICU

Simptomi žgaravice mogu se često umjesto lijekovima ublažiti pravilnom ishranom. Zato je kod žgaravice, kao uostalom i kod većine bolesti probavnog sistema, važno promijeniti način ishrane. Čak i kada su lijekovi neophodni, pravilna ishrana može znatno pomoći, jer ona djeluje tako da smanjuje izlučivanje želučane kiseline i na taj način spriječava vraćanje kiseline u jednjak. 

Da bi se spriječilo vraćanje želučane kiseline u jednjak, prije svega treba izbjegavati namirnice koje pospješuju prekomjerno izlučivanje želučane kiseline. Podraživanje želuca i izlučivanje želučane kiseline izazivaju naprimjer: prekomjerna konzumacija šećera, povećani unos soli, te pravi čaj i kahva (sa i bez kofeina). 

Međutim, te svakodnevne namirnice ne treba potpuno izbaciti iz ishrane. One se mogu i dalje uzimati, ali samo u umjerenim količinama, a umjerene količine čaja i kahve uzimati nakon jela. Osim prehrambenih navika i po potrebi smanjivanja tjelesne težine, promijeniti treba i neke životne navike. Prije svega treba prestati pušiti i konzumirati alkohol.

Za prvu pomoć: Napitak od jabukovog sirćeta i soda bikarbona

POTREBNO JE: 3 kašike jabukovog sirćeta, 2 kašike meda, 2 dl vode, 1/2 kašike sode bikarbone.

Med dodati u vodu i miješati dok se ne rastopi. Dodati jabukovo sirće, a zatim umiješati sodu bikarbonu. Napitak uzeti poslije teškog i obilnog obroka.

GUMA ZA ŽVAKANJE, LJEŠNJACI I BADEMI SPRIJEČAVAJU ŽGARAVICU

Guma za žvakanje, ali ne od peperminta, pojačava izlučivanje sline koja neutrališe želučanu kiselinu, ispire jednjak i ublažava pečenje u jednjaku. Zbog toga bi oni koji pate od žgaravice trebali nakon obroka oko 30 minuta žvakati gumu za žvakanje.

Osobama koje pate od žgaravice se preporučuje da svakodnevno pojedu i to žvakanjem 3 – 4 ploda lješnjaka ili badema.

KUĆNA APOTEKA

Čaj od kamilice i sladića

POTREBNO JE: 1 kašičica cvjetova kamilice, 1 kašičica korijena sladića u prahu, 3 dl kipuće vode.

Suhe cvjetove kamilice preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta i procijediti. U čaj umiješati prah sladića i uzimati u gutljajima, malo – pomalo tokom dana.

Kura s crvenom rotkvom

POTREBNO JE: 2 – 3 crvene rotkve. 

Plodove rotkve dobro oprati, naribati i iscijediti sok. Nakon što sok odstoji 2 – 3 sata, uzimati svaka 2 sata po 1 kašiku soka. Povećati dozu svaki dan do maksimalne doze od po 5 kašika svaka 2 sata. Slijedećih pet dana dozu smanjivati tako da se peti dan ponovo uzima po 1 kašika soka svaka 2 sata. Nakon pauze od 10 – 15 dana, kura se može ponoviti.

Čaj od borovnice

POTREBNO JE: 1 kašičica borovnice i 2,5 dl kipuće vode.

Suhe bobe borovnice zgnječiti, preliti kipućom vodom i pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj procijediti i uzimati 2 puta na dan.

Napitak od meda

POTREBNO JE: 1 kašičica meda od lavande ili meda od ruzmarina i 2,5 dl mlake vode.

Med od lavande ili ruzmarina umiješati u mlaku vodu. Napitak uzimati poslije jela, jer ublažava bol a smanjuje žgaravicu. Uzeti prije jela, napitak od meda povećava kiselost želuca i pospješuje žgaravicu.

Sok sirovog krompira

Uzeti jedan srednje veliki sirovi krompir, dobro ga oprati, samljeti ili naribati zajedno sa korom, te iscijediti sok. Sok razrijediti sa jednakom količinom tople vode. Uvijek svježe pripremljen sok od krompira uzimati 3 – 5 puta na dan: ujutro na prazan želudac, ½ sata prije jela i navečer prije spavanja. Sok uzimati 4 – 6 sedmica.

Kura sa mlakom mlaćenicom

Uzimati 7 dana po 1 litar mlaćenice sobne temperature tokom dana. Pritom svaki gutljaj mlaćenice nakratko zadržati u ustima i “žvakati”.

Kaša od kestena i pšenice

POTREBNO JE: 5 kestena, 2 – 3 kašike mljevene pšenice, 1 kašičica sladića u prahu i 1,5 dl vode.

Kestene oguliti i u malo vode kuhati dok sasvim ne omekšaju. U međuvremenu od fino mljevene pšenice, sladića u prahu i vode umiješati u tijesto. Kuhane kestene zgnječiti u vodi u kojoj su se kuhali, dodati tijesto i sve zajedno kratko prokuhati. Kašu ostaviti da se malo ohladi i pojesti.

Tinktura od iđirota

POTREBNO JE: 50 g podanaka iđirota, 2 dl 70-postotnog alkohola. 

Usitnjeni suhi podanak iđirota staviti u staklenku, preliti alkoholom i staklenku dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 14 dana, uz povremeno protresanje, tekućinu procijediti. Uzimati 3 puta na dan po 20 – 30 kapi tinkture, u malo vode ili čaja prije jela.

Čaj od stolisnika, lipe, nevena i kamilice

POTREBNO JE: 30 g stolisnika, 30 g cvjetova lipe, 30 g latica nevena, 30 g cvjetova kamilice i 2,5 dl kipuće vode. Usitnjeno suho bilje pomiješati. Jednu kašiku čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta i procijediti. Nezaslađeni čaj uzimati 2 – 3 puta na dan.

Čaj od različka

POTREBNO JE: 1 kašika cvjetova različka i 2,5 dl kipuće vode. 

Usitnjene suhe cvjetove različka preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 5 minuta i procijediti. Nezaslađeni čaj uzimati 2 puta na dan. 

Supa od zobenih pahuljica

POTREBNO JE: 25 g zobenih pahuljica i 2 dl supe od povrća.

Supu od povrća zakuhati. Dodati zobene pahuljice i pokriveno ostaviti da odstoji 5 – 10 minuta. Supu pojesti dok je još topla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.