Švicarska – Kosovo: Preko 500 hiljada putnika !

Međunarodni aerodrom “Adem Jashari” u Prištini je zaključio kalendarsku vrlo uspješnu 2013. godinu, jer je povećao broj putnika u poređenju sa 2012. godinom. Dok Švicarska ostaje i dalje broj jedan kao destinacija u kojoj se najviše putovalo i dolazilo prošle godine.

Prema statističkim podacima kroz aerodrom u Prištini je prošlo 1.6 miliona putnika, što je povećanje za 101.000 putnika u poređenju sa 2012. godinom. Najveći broj putnika je registrovan u avgustu, preko 221.000 putnika.

Dok se u decembru kada se očekivao rast putnika, dogodilo suprotno, zabilježen je veliki pad od 26 % kao rezultat kolapsa aviokompanije “Belle Air Europe”.

“Tokom godine je u Prištini obrađeno 7.305 letova, što je povećanje za 5.15 %. Razlikuju se jul i avgust sa 856 i 902 respektivna lijeta.  Sa druge strane, decembar je bio sa mnogo manje lijetova, 417”, stoji u objavljenom izvještaju kojeg prenosi list “Epoka e Re”.

Od destinacija najviše ima Cirih sa 20.7 % ukupnog prometa, Dizeldorf sa 9.4 %, Bazel/Mulhouse sa 8.1 %, Istanbul sa 7.9 %, Štutgard 7.5 % i Beć sa 6.2 %.

Što se tiče država, ovoga puta vodi Švicarska sa 34.5 %, zatim ide Njemačka sa 32.5 %, Turska sa 14.6, Austrija sa 6.2 %, Italija sa 4.3 % i Sovenija sa 2.4 %.

Prema statističkim podacima iz Prištine za Cirih i obrnuto je putovalo 331.000 putnika. Iz Prištine za Bazel i obrnuto e putovalo preko 130.000 putnika, dok je iz Đenove putovalo preko 80.000 putnika.

Valentina Gara, portparol Međunarodnog Aerodroma “Adem Jashari” je izjavila da je ova godina bila vrlo uspješna i da je na sreću proces polijetanja i slijetanja išao vrlo dobro, bez značajnijih problema.

Jedini mali problem je bila magla u decembru zbog koje je otkazano nekoliko lijetova. Međutim, prema riječima Valentine Gare sve je normalizovano.

Iako je danas kroz čitavu Kosovsku kotlinu bila magla, Gara kaže da je na aerodromu sve bilo u redu.

“Tokom današnjeg dana su realizovani svi lijetovi, tako da je sve u redu”, izjavila je portparolka Valentina Gara.

U jesen prošle godine je pušten u funkciju i novi terminal na aerodromu u Prištini, što je stvorilo uslove za mnogo veći broj putnika.

Aerodrom “Adem Jashari je dat na koncesiji tursko-francuskom konzorcijumu “Limak & Çalik” 2010. godine na period od dvadeset godina. Novi terminal koji je pušten u funkciju ima površinu od 42.000 kvadratnih metara dok je cijena investicije bila preko 130 miliona eura.

Valentina Gara kaže da aerodrom “Adem Jashari” u ovom momentu ima kapacitete za preko 3.5 miliona putnika, dok će u narednih 17 godina njegov kapacitet biti 5 miliona putnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.