Niotkuda se srušio i morao je u bolnicu: ČUVAJTE ovih simptoma tokom ljeta, uzrokuju teže stanje u tijelu nego što mislite!

Voda je osnovni gradivni element ne samo ljudskog tijela, već i planete Zemlje. Ljudsko tijelo sadrži u prosjeku 60% vode, a planeta je prekrivena do 71% vode. Ukratko, voda je životvorna i može se naći u svakoj ljudskoj ćeliji. Ako je poremećeno upravljanje tečnostima u organizmu, dolazi do takozvane dehidracije. Bez većih poteškoća osoba može podnijeti 3 do 5 posto gubitaka tekućine, ali ako je više, javljaju se neugodne manifestacije.

Simptomi povezani s dehidracijom tijela

 

Najčešće manifestacije nedostatka tečnosti u organizmu su:
Glavobolje: javljaju se jer dolazi do značajnog smanjenja tečnosti koja okružuje naš mozak. Takođe, mozak nije dovoljno oksigenisan.

 

Promjene raspoloženja i oštećenje pamćenja: nedostatak vode može dovesti do depresije cijelog organizma, sniženog raspoloženja, a mentalne funkcije će također biti narušene. Ovi simptomi su opet povezani sa značajnim gubitkom vode oko mozga, koji je i do 73 posto u njegovoj blizini.

Smanjena salivacija i loš zadah: nedostatak vode također može uzrokovati smanjenje pljuvačke, što prirodno štiti zube od bakterija. Takođe se možete boriti protiv lošeg zadaha.

Problemi sa crijevima: ako ne pijete dovoljno, možete osjetiti i zatvor.

Ostali mogući znaci dehidracije:
Osoba koja je dehidrirana može osjećati i abnormalnu glad, a zapravo se iza toga krije žeđ, a tijelo na taj način pokazuje da treba nadoknaditi tekućinu. Nedostatak vode u tijelu možete prepoznati i prilikom mokrenja. Ako ste dehidrirani, manje ćete mokriti tokom dana. Boja urina se također mijenja ako ste dehidrirani. Zdrava bistra mokraća će postati tamna i smrdljiva. Nedostatak vode može se manifestirati i bolovima u zglobovima ili povećanim umorom. Čak i gubitak tečnosti od dva procenta može uzrokovati izraženiju slabost i pospanost. Dehidracija utiče i na naše bubrege, koji u slučaju gubitka tečnosti mogu da bole uglavnom zbog stvaranja kamena u bubregu. Nastaju kada osoba dugo pije malo. Ako želite da imate glatku, čvrstu i vizuelno lepu kožu, razmislite o svom režimu pijenja. Tečnosti takođe utiču na izgled kože.

Koje tečnosti je najbolje piti?


Prikladno je da se fokusirate na pijenje čiste vode iz slavine. U toplim mjesecima posebno je privlačna hladna voda, ali prilikom pijenja treba da bude sobne temperature, kako ne biste izazvali toplotni šok vašem zagrijanom tijelu. Idealni su i nezaslađeni biljni ili voćni čajevi. Tečnosti možete dopuniti i supama, posebno čorbama. Neprikladna su gazirana, zaslađena pića, kao i ona sa visokim sadržajem kofeina, kao što su kafa ili energetska pića. Svježi sokovi od voća ili povrća su također pogodni za ispijanje i istovremeno nadoknađivanje vitamina i minerala, posebno u ljetnim mjesecima. Takođe možete kombinovati pojedinačne vrste voća i povrća i mešati ih za ukusan i zasitan smoothie.

Ako vam se svidio članak, podijelite ga sa prijateljima na Facebooku!

PREUZETO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.