Sa jedne biljke sam sakupio do 20 kilograma paradajza: Svaki vrtlar to može lako postići ovim prirodnim rješenjem

Tražite li način da postignete obilnu žetvu paradajza, i to bez nepotrebnih hemikalija? Onda isprobajte moć ovog jednostavnog preljeva!

Zahvaljujući njegovom djelovanju, od svake posađene biljke dobit ćete oko 20 kg prinosa. I to je pristojan rezultat, zar ne?! A bonus će biti zaštita paradajza od neželjenih bolesti.

Moć mleka
Mleko je bogato vrednim materijama kao što su vitamini A, D, E, K i B, kao i mineralima – jodom, fosforom, kalijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i kalcijumom. Upravo ti elementi igraju ključnu ulogu u zdravom rastu i razvoju biljaka.

Mleko kao đubrivo
Nedostatak kalcijuma u tlu može dovesti do neugodnih problema kao što je buđ na cvjetovima paradajza i, posljedično, do nulte žetve. Mliječno gnojivo pomoći će vam da spriječite ovaj problem i, naprotiv, podržati obilnu formaciju zdravih plodova.

Priprema mlečnog đubriva
Pomiješajte 1 litar mlijeka sa 1 litrom vode, idealno s kišnicom. Ako ga nemate, ostavite da voda iz slavine odstoji preko noći.

Đubrivo možete koristiti i kao efikasnu ishranu za paprike, bundeve i krastavce. Koristite ga najviše jednom mjesečno i uvijek provjerite da nije ostalo na listovima.

Ako je tako, obrišite ga vlažnom krpom u roku od pola sata nakon gnojenja.

Mlijeko kao sprej
Mlijeko će služiti i kao prevencija protiv plijesni na paradajzu. Samo napravi sprej. Pomiješajte 500 ml mlijeka sa 1 litrom vode i sipajte rastvor u posudu pomoću raspršivača. Nanesite na paradajz jednom u dvije sedmice.

Savjeti
Mliječno đubrivo koristite prema preporukama, ne vrijedi pretjerivati, kako ne biste nepotrebno predozirali biljke. Ovo bi na kraju moglo oštetiti paradajz. Za najbolje rezultate koristite mlijeko sobne temperature.

preuzeto

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.