Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom

Sastojci za biskvit:

6 jaja
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica oštrog brašna
4 velike žlice kakaa
2 male žlice praška za pecivo
6 velikih žlica mlijeka

Sastojci za kremu:

600 ml mlijeka
5 velikih žlica gustina
5 velikih žlica šećera
1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
15 dag maslaca

Sastojci za glazuru:

10 dag tamne čokolade
5 dag maslaca

Dodatni sastojci:

15 dag kokosa

Šubare – priprema: Započnite s pripremom biskvita. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve prosijte u jednu posudu kako bi se bolje sjedinilo i ostavite sa strane. Miksajte jaja sa šećerom sve dok se smjesa ne udvostruči, postane pjenasta i bljedožuta. Naizmjenično dodavajte mlako mlijeko i smjesu brašna i kakaa dok ne umiješate sve sastojke.

Široki protvan obložite papirom za pečenje, izlijte unutra smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada je kolač pečen, izvadite ga van i pustite da su u potpunosti ohladi.

Sada pripremite kremu. Odvojite malo mlijeka od pripremljene količine i unutra umutite gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru i kada zavrije, ubacite unutra umućeni gustin sa šećerom i vanilijom te zakuhajte. Stalno miješajte pjenjačom kako se krema ne bi zgrudala ili primila za dno posude. Krema se kuha 8 do 10 minuta. Nakon toga pustite je da se u potpunosti ohladi. Kada je ohlađena, dodajte u nju pjenasto izmiksan maslac i sve sjedinite mikserom dok se krema i maslac ne povežu.

Zatim počnite s pripremom šubara. Uzmite oštar rezač za kekse ili krafne ili pak čašu vrlo tankog i oštrog ruba. Promjer prilagodite svojoj želji i mogućnostima. Izrežite male krugove iz ohlađenog tijesta. Jedan krug bogato premažite kremom i poklopite drugim pa onda kompletan vanjski rub dodatno premažite s kremom. Zatim vanjski rub, tj. sav prostor na kojem je krema uvaljajte u kokos i stavite sa strane na protvan. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve tijesto.

Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u manju zdjelu pa dodajte maslac narezan na listiće. Rastopite na laganoj vatri, dobro promiješajte i malom žlicom stavljajte glazuru na gornji dio šubara. Kada se ohlade na sobnoj temperaturi, stavite ih u hladnjak.

izvor zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.