Rigojanči

Ovaj tradicionalni mađarski kolač napravljen je od dva mekana sloja čokoladnog biskvita premazana pjenastom čokoladnom kremom, glaziran džemom od marelica i rumom te preliven ganacheom od tamne čokolade.

Sastojci:

Biskvit:

5 jaja
100 g oštrog brašna
150 g šećera
25 g kakaa u prahu
2 žlice biljnog ulja
Prstohvat soli

Glazura:

2 žlice džema od marelica
2 žlice ruma, rakije ili viskija

Čokoladni preljev:

80 g tamne čokolade
2 žlice ulja

Krema:

800 ml slatkog vrhnja
150 g šećera u prahu
40 g kakaa u prahu
1 žlica želatine u prahu
Ekstrakt vanilije, nekoliko kapi

Priprema:

Biskvit:

Zagrijte pećnicu:Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje 30×25 cm obložite papirom za pečenje i premažite uljem.

Napravite snijeg od bjelanjaka:Pomiješajte brašno, kakao i sol. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke miksajte dok se ne formira čvrst snijeg. Ostavite sa strane.

Pripremite biskvit:U drugoj zdjeli tucite žumanjke sa šećerom oko 7 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta i pjenasta. Smjesi sa žumanjcima dodajte suhe sastojke i kratko ih umiješajte. Na kraju pomoću špatule ili kuhače lagano i nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.Ravnomjerno rasporedite smjesu za biskvit na pripremljen lim i pecite 8-10 minuta.

Prerežite biskvit:Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohladi. Izvadite ga iz lima, ukonite papir za pečenje te ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit narežite na dva dijela dimenzija 15×25 cm.

Glazura

Pripremite glazuru:Pomiješajte džem s rumom i premažite ga po jednom biskvitu.

Čokoladni preljev:Otopite čokoladu.Otopite čokoladu s uljem na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Čokoladni preljev prelijte preko glazure. Ostavite u hladnjaku oko 30 minuta ili dok se čokolada ne stegne.

Narežite jedan biskvit:Narežite biskvit s čokoladnim preljevom na 15 kvadrata veličine 5 cm.

Krema:Izmiksajte kremu.Želatinu namočite u vodi 5 minuta. Pomiješajte šećer u prahu s kakaom. Istucite slatko vrhnje te ga dobro pomiješajte s želatinom, dodajući suhe sastojke i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se dobro ne sjedini.

Namažite kremom:Ravnomjerno rasporedite kremu po biskvitu. Na kremu poredajte narezan biskvit tako da je čokoladni preljev na vrhu. Stavite u hladnjak dok se krema ne stisne. Narežite kolač na kocke neposredno prije posluživanja.

izvor index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.