Osim savitljivih Samsung nam priprema i sklopive ekrane

Ono što posebno vrijedi izdvojiti iz planova jest ”probijanje tehnoloških barijera” kad je riječ o mobilnim ekranima te 64-bitne čipove i senzore za kamerice o kojima je već ranije bilo riječi.

Samsung već 2014. u mobilnim uređajima namjerava učiniti ‘standardnom’ razlučivost od 2560×1440 piksela (WQHD), a s dolaskom 2015. bi se trebao odviti i skok na nevjerovatnih 3840×2160 (UHD razlučivost). Mobilni ekrani su jedna od specijalnosti ove kompanije pa ne čudi što će sljedeće godine predstaviti RGB AMOLED ekrane od čak 560ppi. Koja će tačno prednost nečeg takvog biti teško je reći, s obzirom na to da se već i pri manjim razlučivostima od planirane WQHD (uz gustinu od 560ppi) pikseli mogu vidjeti tek pod jačim povećalom. Ipak, spomenuta razlučivost i gustina otkrivaju da bi mobilni uređaji trebali imati dijagonalu od kakvih 5,25 inča. Hoće li već sljedeća Galaxy perjanica posjedovati ovaj ekran?

To nije sve što se tiče ekrana. Baš kako se i dalo naslutiti, kompanijin Galaxy Round je tek prvi u nizu uređaja za koje se očekuje ubacivanje novih tehnologija. Nakon uređaja zakrivljenih ekrana, trebali bi slijediti istinski savitljivi a negdje krajem 2015./početkom 2016. bi se trebali pojaviti i uređaji s potpuno sklopivim ekranima, baš kako je kompanija to predočila u filmiću.

Naravno, nikako se ne smije zaboraviti i na segment nosivih gadgeta. Dok je nedavno predstavljeni Galaxy Gear ‘pametni ručni sat’ iz mnogo razloga dočekan na “nož”, kompanija nikad nije ni krila da je riječ tek o uređaju za ispitivanje tržišta. Uz smanjenje potrošnje, nove ekrane i generalno nove tehnologije Samsung se još pozvao na analize koje pokazuju eksplozivan rast tržišta nosivih uređaja. Osim ‘ručnih satova’, u igri su još narukvice, naočale i tenisice – iako nije jasno u koje segmente osim ručnog sata kompanija namjerava ući. Trendovi i prikazani materijal s prezentacija svakako pokazuju da će već sljedeću godinu Samsung ići s daljim razvojem, a da je Gear poslužio tek kao “prezentacijski” uređaj.

U prezentacijama je Samsung potvrdio kako rade na vlastitim 64-bitnim čipovima za mobilne uređaje, uz nešto više detalja. Isprva će kompanija koristiti ARM dizajn (licencu), a nakon toga će napraviti i vlastiti 64-bitni čip. Ovo je bitno, jer će se tim potezom kompanija svrstati među ostale samostaln(ij)e proizvođače čipova poput Qualcomma ili Applea. Nije rečeno kada će se prelaz tačno dogoditi.

Dok je o ISOCELL tehnologiji već bilo riječi na stranicama Gadgeterije, tada je bilo govora samo o 8-megapikselnom senzoru. Za vrijeme Analyst Daya je najavljen i 16-megapikselni senzor uz korišćenje iste tehnologije (pikseli od 1.12µm). U cjelokupnoj priči ostaje jasno da se Samsung polako namjerava odmaknuti od kupovine i licenciranja komponenti i rješenja drugih proizvođača. Od najavljenih čipova preko senzora za kamerice (do sada su korišćeni Sonyjevi), samostalnost se širi u sve više segmenata, što i ne čudi – obzirom na resurse kojima se raspolaže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.