Budućnost BiH u rukama žena

Jačanje demokratije

Tim povodom premijer KS-a Suad Zeljković je na jučerašnjoj pres-konferenciji za medije kazao da će Sarajevo održavanjem ove konferencije i zvanično postati centar programa jačanja pozicije žena i civilnih društava Mediterana, dok će sjedište za saradnju organizacija civilnih društava Mediterana biti u Tunisu. Istakao je da konferencija ima za cilj jačanje ekonomske povezanosti zemalja Mediterana i SAD-a, te podršku Washingtona demokratskim procesima u zemljama jugoistočne Evrope i sjeverne Afrike.

– Konferencija će okupiti predstavnike 16 zemalja, i to Bosne i Hercegovine, Egipta, Libije, Tunisa, Alžira, Maroka, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Švedske, Finske, Katara, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Neke od tema koje će biti predmet diskusije su modaliteti saradnje zemalja Mediterana na planu uvođenja kvota učešća žena u upravnim i nadzornim odborima kompanija i njihovom mjestu u obavljanju najviših državnih funkcija, o implementaciji rezolucije 1235 Ujedinjenih nacija koja definiše ulogu žene u politici i jačanju demokratije i mira, o mogućnostima ekonomske saradnje zemalja Magreba i Balkana, o borbi protiv nasilja…, dodao je Zeljković.

Šef Odjela za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH Thomas Mesa je rekao kako budućnost BiH leži u rukama žena i mladih, te da njihova uloga treba i mora biti ojačana. Naglasio je da je ova konferencija odlična prilika za razmjenu iskustava o ovoj temi.

Uloga SAD-a

U svom obraćanju, Michael Haltzel iz Centra za transatlantske odnose SAIS-a najavio je da će na konferenciji govoriti o ulozi žena u politici i poslovnom svijetu, kao i o ulozi žena u životu općenito.

– SAD su u zadnjih dvadeset godina odigrale posebnu ulogu u stvaranju nove BiH, ali ona više nije u fokusu američke politike i to je dobro, rekao je Haltzel.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH ima dosta ponuditi ženama Mediterana. Kako je istaknula Samra Filipović – Hadžiabdić, direktorica Agencije, bez obzira na činjenicu što je BiH najviše stradala u proteklim dešavanjima devedesetih godina, bosanskohercegovačke žene su liderke u borbi za ravnopravnost spolova na Balkanu.

– Nadam se da će se u budućnosti povećati broj i učešće žena na svim nivoima vlasti BiH, zaključila je Filipović – Hadžiabdić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.