Ured za izbjeglice Njemačke i Feancuske pokrenuo projekat “Most 2” za povratnike na Kosovu

Repartijacija ostaje jedan od osnovnih uslova Kosovu za liberalizaciju viza sa Evropskom Unijom.

Tako da bi se ispunio ovaj kriterij francuske i njemačke vlasti su formirali projekat “Most 2” koji ima za cilj podršku vraćenih osoba ili osoba koji su zahvaćeni repartijacijom.

Projekat “Most 2” koji se realizuje na Kosovu, počeo je od oktobra ove godine putem ureda za migracije i izbjeglice obiju država.
“Most 2” zvanično kreče danas, ceremonijom koja je održana u Prištini.

Ceremoniju otvaranja je vodio rukovodioc sektora iz BAMF-a Hartmut Sprung, kao i zamjenica direktora francuskog ureda Carole Leleu, kao i predstavnici mnogih ambasada u Prištini.

“Sa ovim zajedničkim projektom želimo da povratnike podržimo sa jasnim ciljem da bi se integrisali u socijalnom i ekonomskom aspektu u svojoj domovini, da bi izgradili jedan novi život”, izjavio je Spring, prenose mediji.

Projekat “Ura 2” podržava povratnike iz Njemačke i Francuske u njihovoj integraciji na Kosovu putem savjetodavnih i drugih usluga.

U centru za povratak u Prištini koji će raditi u sklopu ovog projekta, povratnici mogu direktno zatražiti pomoć smještaja, medicinsku pomoć ili lijekove i omogučava učešće u kontinuiranom stručnom obrazovanju ili obuku za osnivanje firmi.

U sklopu ovog projekta francuski ured će iskoristiti svu postojeću infrastruklturu da bi u sklopu jednogodišnjeg pilot  projekta podržao dobrovoljne povratnike iz Francuske u njihovoj reintegraciji u kosovsko društvo.

U januaru 2013. godine federalni ministar unutrašnjih poslova Njemačke i njegov francuski kolega su potpisali zajedničku izjavu o pitanju reintegracije.

Obje strane kažu da će jačati suradnju u oblasti reintegracije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.