Tokom predizborne kampanje RTK favorizovao partiju PDK

Prema prvom izvještaju Posmatračke misije izborima od strane EU se navodi, “u svom programu, RTK 1 je pokazivao prednost predstavljanju PDK-a, a posebno njihovom lideru, premijeru”.

Ova misija evropske unije nije imala za cilj samo verifikaciju slobodnih izbora, već je u svom mandatu imala i mnoga druga pitanja oko lokalnih izbora.

Monitoring medija i njihovo izvještavanje tokom predizborne kampanje je bio jedan od ciljeva ove misije.

Mnogo bolje ocijenjeni kanal je bio drugi program Radio Televizije Kosova koji daje program za manjine.

Prema navodima u izvještaju RTK 2 je uradio “uravnoteženo pokrivanje, uključujući debate kandidata za biračko tijelo Srba, Bošnjaka i Crnogoraca”.

Izvještaj je publikovan u Prištini navodi da je privatna televizija sa nacionalnom frekvencijom RTV 21 ponudila ” uravnotežen prikaz takmičara”, dok su KTV i Koha Ditore imali dosta kritične stavove i pokrivanje kampanje prvenstveno prema partiji na vlasti.

Oba kanala (RTV 21 i KTV) su prema istom izvještaju prenosili i “analitičke programe i debate visokog kvaliteta”.

U izvještaju se ocijenjuje i sloboda izražavanja na Kosovu koja je garantovana ustavom naše zemlje. Izvještaj navodi da je tokom predizborne kampanje sloboda izražavanja bila poštovana.

“Osim u jednom negativnom slučaju, kada je neko uredniku lista “Kosova Sot” prijetio nakon jedne objavljene foto-reportaže”, piše između ostalog u prvom izvještaju posmatračke misije Evropske Unije na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.