Izbori na Kosovu tema briselskih razgovora

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, sastaće se u srijedu u Briselu s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i premijerom Hashimom Thaçijem.

U Vladi Srbije kažu da je sastanak sa kosovskom delegacijom zakazan još prije lokalnih izbora na Kosovu. Nova tema u dijalogu biće nepravilnosti oko izbora na sjeveru Kosova, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

“Mislim da će Srbija, na neki način, zatražiti da se ti izbori ponove na mestima gde su neregularnosti bile u izobilju. Mislim da će pokušati da se dogovore sa Prištinom i Briselom da se te nepravilnosti otklone”, kaže Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije za medije Vlade Srbije.

Premijer Hashim Thaçi je rekao da je izlaznost Srba na izborima iznad 20 posto legitimirala Briselski sporazum za jedinstveno Kosovo.

“Nakon drugog kruga izbora, Kosovo će imati svoje legitimne predstavnike i na lokalnom nivou u četiri opštine na sjeveru. Ohrabrujem građane da i u drugom krugu izađu i glasaju. Osim izolovanih incidenata, cjelokupni proces je legalan, prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim standardima. Svjesni smo da je bilo ucjena i prijetnji od raznih ekstremista na sjeveru, ali oni koji su uništili biračke kutije suočiće se sa međunarodnim i lokalnim organima pravde”, rekao je Thaçi.

Odluka na CIK-u Kosova

Visoka predstavnica Ešton smatra da je odluka o eventulanom ponavljanju izbora na Centralnoj izbornoj komisiji Kosova. Čestitala je biračima koji su izašli na izbore, a osudila nasilje i incidente.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da zvanični Beograd u Briselu mora ubijediti Ketrin Ešton da je iskren u primjeni Briselskog sporazuma. Vlada Srbije, prema njegovoj ocjeni, nije položila političko-bezbjednosni test na lokalnim izborima.

Sprovođenje lokalnih izbora jedna je od ključnih tačaka Briselskog sporazuma, koji je u aprilu potpisan u sjedištu EU-a. Premijeri Srbije i Kosova sastali su se u Briselu 16 puta. Na sastanku u srijedu razgovaraće i o bezbjednosnim strukturama i pravosuđu na sjeveru Kosova. O toj temi se vodi dijalog otkako je potpisan Briselski sporazum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.