Ugljikohidrati uzrokuju depresiju?

Istraživanje američkih naučnika, koje je trajalo 12 godina, otkriva da postoji poveznica između prekomjerne konzumacije ugljikohidrata i depresije.

U istraživanju je sudjelovalo 43.000 žena koje nikada nisu patile od depresije. One su ispunjavale anketu o svojim prehrambenim navikama, prenosi MedicalDaily.

Rezultati su pokazali da žene, koje prekomjerno konzumiraju crveno meso, tjesteninu, kruh i čips imaju 29 do 41% veći rizik od nastanka depresije.

Naučnici nisu sa sigurnošću utvrdili jesu li ugljikohidrati uzrok depresije ili grižnja savjesti koja nastaje nakon konzumacije ugljikohidrata.

Prethodna istraživanja su pokazala da ljudi žude za ugljikohidratima kada je snižena razina hormona dobrog raspoloženja, serotonina.

Naučnici su dokazali da prekomjerna konzumacija šećera također može uzrokovati depresiju, bez obzira na to što pruža trenutni spas od lošeg raspoloženja.

Naše raspoloženje je u velikoj mjeri određeno razinom šećera u krvi, a konzumacija jednostavnih ugljikohidrata i rafiniranog šećera uzrokuje nagle promjene razine šećera u krvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.