Polovina benzinskih pumpi bez licence

Pravna nesigurnost , sukob između MTI i općinskih vlasti i korupcije utiču na to da imamo benzinske pumpe jedna pored druge, a da za to niko ne snosi odgovornost.

Prema trenutnim podacima na Kosovu radi preko 900 kompanija ili benzinskih pumpi a polovina njih ne poseduje validne dozvole za rad. Što je još gore benzinske pumpe se grade jedna pored druge. Takvih slučaja ima puno.

Jedan konkretan slučaj imamo u selu Komorane u općini Drenas, u radijusu od 1 kilometar rade tri benzinske pumpe “Hib Petrol”, “Al Petrol” i “Fer Petrol”.

Ministarstvo trovine i industrije i općina Drenas kažu da udaljenost između prodajnih mjesta ovih kompanija nije u nadležnosti njihovih institucija, niti ministarstva a još manje općine.

Iz općine Drenas kažu da su u više navrata tražili odgovore iz ministarstva, ali su ignorisani jer nisu dobili odgovor.

Put od Lapušnika do Slatine je prepunjen pumpama koje prodaju naftne derivate. U udaljenosti 15 kilometara od 4  pumpi koliko ih je bilo prije dvije godine, danas su ni manje ni više 11 samo u jednom pravcu.

Ova prodajna mjesta u većini slučajeva krše zakon, i na taj način oni nemaju  dozvole za rad od nadležnih institucija, što dovodi do sumnje kvalitetu naftnih prerađevina koje prodaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.