Izbori 2013: Verifikuju se “dalavere”

Na izbornim listama ima između 40 i 50 hiljada umrlih osoba, što će stvoriti prostor za manipulacije izbornih rezultata, što je bilo potvrđeno na posljednjim parlamentarnim izborima.

Također, ocjenjuju da kada se na ovim listama dodaju još 300 hiljade stanovnika koji žive van Kosova, stvara se vakum za manipuliranje izbornih rezultata.

Florian Dushi, predsjednik komisije za čišćenje izbornih lista, je izjavio da je ovo lista verifikovana i da za ove izbore ostaje onakva kakva je.

On je izjavio da je lista očišćena od umrlih osoba koje su identifikovali.

“Intenzivno smo radili na čišćenju liste, ali izazov i dalje ostaje to što porodice ne prijavljuju svoje mrtve osobe”, izjavio je Dushi.

Sve u svemu, prema njegovim riječima glavna odgovornost za čišćenje izborne liste ide ministarstvu unutrašnjih poslova (agenciji za civilne usluge) kao i matičnim službama ove kancelarije širom Kosova.

“Ove dvije institucije ne rade kako treba svoj posao oko čišćenja civilnog registra i ovo pogoršava popis glasača, jer mi u CIK -u uzimamo posljednje ekstrakte iz civilnog registra i verifikujemo kao izbornu listu”, izjavio je Dushi.

On je izjavio da se izborne liste ne osporavaju od osoba koji imaju pravo glasa.

“Ne vidim interesovanje glasača da vide svoja imena i gdje će glasati”, izjavio je Dushi.

Adnan Rrustemi, član Centralne Izborne Komisije iz redova “Vetevendosja” kaže da je verifikovanje glasačkih spiskova uključujući i imena ljudi koji nisu državljani naše zemlje sa dokumentima iz bivše Jugoslavije, odluku CIK-a čini nezakonitom.

“Lista glasača sadrži mnogo nedostataka, osim što na listama ima preko 50 hiljada umrlih osoba, na glasačkim listama su i 300.000 građana Kosova koji žive van zemlje i njihova imena mogu potencionalno poslužiti kao mogučnost za zloupotrebu, jer oni neće biti na Kosovu da bi lično glasali na danu izbora”, izjavio je Rrustemi.

Prema njegovim riječima, u međunarodnim praksama oko ispunjavanja glasačkih spiskova, državljani koji žive van svoje zemlje se evidentiraju na posebnom spisku.

“Ali tako nešto ne odgovara partiji na vlasti”, izjavio je Rrustemi.

Sa druge strane, zamjenik ministra unutrasšnih poslova Izmi Zeka kaže da se u kontinuitetu vrši čišćenje glasačkih spiskova, i kaže da se čišćenje nastavlja i dalje.

“Agencija za civilnu registraciju radi non-stop na identifikovanju umrlih osoba da bi ih skinula sa spiska. Ovo nije lak posao, ali koliko smo u mogućnosti toliko i radimo”, izjavio je Zeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.