Poslije završetka radova na auto-putu “Ibrahim Rugova” poćinje naplata takse

“Vlada još uvijek nije donijela odluku o postavljanju takse za aut-put. Takva odluka će se raspravljati nakon završetka svih radova na autoputu. Ovo smo najavili još na početku izgradnje autoputa”, izjavio je portparol ovog ministarstva Lah Nitaj.

Prema njegovim riječima, Vlada do ovog momenta nije odlučila o načinu na koji će se postaviti taksa, ali prema službenicima ovog ministarstva biće povoljna i pristupačna.

“Još uvijek se ne zna prava vrijednost takse. Međutim, biće povoljna jer Vlada Kosova u nijednom slučaju neće da ošteti džep građana”, izjavio je Nitaj.

On je također izjavio da je vlada za dvije godine za održavanje autoputa potrošila 2.6 miliona eura.

Ibrahim Rexhepi je direktor organizacije “Stars” vrijednost od 2.6 miliona eura nije ocijenio kao skupu. Prema njegovim riječima Vlada Kosova treba da obezbijedi para za očuvanje autoputa. Prema riječima Rexhepija nije najbolji način da se naplaćuju takse građanima jer su oni izgradili autoput.

Prema njegovim riječima Vlada Kosova će odmah početi sa aplikovanjem takse za korišćenja autoputa Prizren-Priština.

“Na svakom mjestu na svijetu se taksa na autoputevima plaća iz razloga što su kapitalne investicije velike investicije. Takve se investicije vraćaju nakon nekog vremena. Mislim da se i ovdje mogu postaviti takse. Čak je poželjno da se odmah postave na autoputu Prizren-Priština jer je završen i ovaj dio autoputa je otvoren”, izjavio je on.

Muhamed Mustafa iz “Riinvest”-a je ocijenio da je pitanje stvaranja prihoda dok je projekat u fazi realizacije putem nadoknada za korišćenje puta može biti svojevrsna studija izvodljivosti ove ideje.

U tom periodu će se uvidjeti važnost elementa prikupljanja prihoda.

“Kod nas imamo problem zato što se veliki projekti odlučuju raditi bez prethodne izvedene studije izvodljivosti. Tako da i element postavljanja taksi na autoputu nije integriran u cijeli projekat”, izjavio je Mustafa.

Mustafa je između ostalog izjavio da takse mogu zamijeniti 2.6 miliona eura koje Vlada plaća za održavanje puta, ali nije želio ulaziti u prognoze koliko bi se moglo zaraditi od taksi, jer kako kaže zavisi od broja automobila i veličine takse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.