Prema zvaničnim dokumentima, na teritoriji bivše Jugoslavije se nalaze 172 objekata u vlasništvu privrednih subjekata sa Kosova.

Postoje više od 170 objekata u vlasništvu preduzeća sa Kosova širom bivše Jugoslavije, za koje kosovske vlasti nemaju ideje kako ih vratiti u vlasništvu Kosova.

Samo u Srbiji ima 104 imovina, u Crnoj Gori 42, Bosni i Hercegovini 15, u Hrvatskoj 6, u Makedoniji 4 i u Sloveniji jedan poslovni objekat.

Zvanične institucije u Prištini su odavno uočili imovine društvenih preduzeća, ali do sada nije bilo konkretnih poteza za vraćanje ili za privatizaciju istih, kažu iz agencije za privatizaciju.

Ylli Kaloshi je portparol kosovske agencije za privatizaciju, izjavio je da su zvaničnici ove institucije posjetili i razgovarali sa predstavnicima nekoliko zemalja regiona da bi se rešio problem imovina koji su tamo.

Prema zvaničnim dokumentima na teritoriji bivše Jugoslavije se nalaze 172 imovine u vlasništvu društvenih preduzeća sa Kosova, prenosi REL.

Međutim, ekonomski stručnjaci smatraju delikatnim ovaj proces, koji se prema njihovim riječima može riješiti samo kompromisom Kosova i Srbije, ili drugih zemalja regiona.

Ekonomski stručnjak Ibrahim Rexhepi je izjavio da uprkos činjenici da na legalan način, privatizacija svih društvenih preduzeča pripada Agenciji za Privatizaciju, međutim ovaj put je ogranićena mogućnost AKP-a zbog nepriznanja Kosova od strane Srbije i Bosne.

Na osnovu zvaničnih dokumenata samo društveno preduzeće “Jatex” ima 31 objekat u republikama bivše Jugoslavije. Poslije njega dolazi “Trepča” sa 31, zatim “Eximkos”, i preduzeće “Marketing-Export”, i ostali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.