Oficiri VJ dali zeleno svjetlo za zločin nad 78 kosovskih Albanaca

Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine protiv pripadnika Vojske Jugoslavije i policije zbog sumnje da su ubili 78 kosovskih Albanaca 1999. godine.

990701-M-5696S-003Fond je krivične prijave podnio protiv šest oficira i pripadnika 125. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, komandanta i više pripadnika 24. odreda Posebnih jedinica policije.

Direktorka Fonda Sandra Orlović za RSE je saopštila neke detalje tog zločina:

“Fond za humanitarno pravo je 10. oktobra podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine zbog ratnog zločina počinjenog u Kraljanu 4. aprila 1999. godine. Krivična prijava je proistekla iz više od 50 izjava sviedoka, članova porodica kosovskih Albanaca kojima su 2. aprila, dakle dva dana prije počinjenog zločina, pripadnici srpskih snaga, tačnije pripadnici 125. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije i 24. odreda Posebnih jedinica policije, izdvojili muškarce u Kraljanu, nakon što su srpske snage ušle u selo”, kaže ona.

Orlović navodi da je prijava podnijeta protiv visokih oficira 125. motorizovane brigade VJ i 24. odreda Posebnih jedinica policije.

“Dokumenti u koje je FHP imao uvid, a koji se mogu pronaći na sajtu Haškog tribunala, govore da su o akciji i izdvajanju muškaraca kosovskih Albanaca od njihovih porodica, da su o tome imali saznanje i saglasnost najviši oficiri i vojske i policije. U vojnim dokumentima postoji trag u kojem se vidi da su pripadnici 125. Motorizovane brigade učestvovali u izdvajanju muškaraca i da su ih oni držali u pritvoru.”

Fond za humanitarno pravo u petak predstavlja dosije “125. Motorizovana brigada Vojske Jugoslavije”.

Direktorka FHP je za RSE istakla da je ovo jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Albancima tokom NATO intervencije.

“Radi se o 78 kosovskih Albanaca muškaraca, među kojima je 11 maloljetnika. Njih 53 se još uvijek vode kao nestali, tijela 18 muškaraca koji su posljednji put viđeni, da kažem, pod kontrolom Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije, pronađena su u masovnoj grobnici pored jezera Perućac u opštini Bajina Bašta 2001. godine. Osam tijela je pronađeno na jednom groblju u naselju blizu Đakovice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.