Svi znakovi manjka magnezijuma: Bubrežni kamenci, aritmija…

Nedostatak magnezijuma najčešće se povezuje sa stresom, a osim umora i bolova u mišićima može uzrokovati bubrežne kamence, ali i ozbiljne probleme sa sluhom.

aritmija_1Magnezijum je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, a preporučeni dnevni unos magnezijuma za muškarce iznosi 420 miligrama dok je za žene dovoljno 320 miligrama. Sve manje od toga može uzrokovati umor, bolove u mišićima i probleme s apsorpcijom kalcija, ali i gubitak sluha, depresiju, bubrežne kamence i aritmiju srca.

Nedostatak ovog minerala najčešće se povezuje sa stresom, trudnoćom, problemima s bubrezima, ali i povraćanjem i prolivom, piše Daily Health Post.

Problemi sa sluhom

Magnezijum pomaže kod problema sa sluhom tako što sprječava stvaranje slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje pužnice i smanjuje zvonjavu u ušima ili tinitus. Upravo zbog toga stručnjaci vjeruju kako je ovaj mineral važan za zdravlje svih onih koji rade na bučnim mjestima kao što su vazdušne luke ili koncerti.

Depresija

Depresija može biti znak manjka magnezijuma, potvrdila je studija hrvatske psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu provedena na 180 pacijenta koji pate od depresije, s time da njih 79 pokušalo samoubistvo.

Rezultati istraživanja potvrdili su da je da su ljudi koji su pokušali samoubistvo imali znatno manju nivo magnezijuma nego drugi oboljeli od depresije.

Srčana aritmija

Srčana aritmija baš kao i depresija može ukazivati na manjak magnezijuma, potvrdili su naučnici s američkog Centra za srce Henry Low u Connecticutu. Upravo se zbog toga isti mineral koristi i u kontroli ove bolesti.

Bubrežni kamenci

Iako je uvriježeno mišljenje da bubrežni kamenci nastaju zbog previše kalcija u organizmu, oni su zapravo posljedica manjka magnezijuma. Ovaj mineral zapravo sprječava stvaranje kamenaca tako što ne dopušta povezivanje kalcija i oksalata.

Prirodna rješenja za manjak magnezijuma

Špinat je najbolji izvor magnezijuma, a već 80 grama podmiruje tri četvrtine dnevnih potreba za tim mineralom. Osim špinata, magnezijumom su bogati bademi, kikiriki, banane, krompiri, sjemenke bundeve i kivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.