Pet vitamina koji najbolje štite protiv raka

Najbolji način da pobijedite rak je usvojiti stil života koji će ga spriječiti. Zdrava prehrana bogata hranjivim materijama je ključni dio, bilo kakvog plana borbe protiv raka. A koje namirnice biste zato trebali unositi češće od drugih?

vitaminc_2Razmislite unosite li dovoljno namirnice koje sadrže pet najboljih vitamina za borbu protiv raka.

1 . Beta karoten

Ova preteča vitamina A se nalazi u pomorandžama i povrću kao što su šargarepa, slatki krompir, špinat, kelj i drugo lisnato zeleno povrće. Nevjerovatno je hranjiv, a istraživanja su pokazala da je odličan za zaštitu pluća od toksina koji su povezani s rakom pluća.

Drugo istraživanje je pokazalo da su bivši pušači koji su dnevno jeli zeleno i žuto povrće bogato beta karotenima smanjili rizik od raka želuca i raka pluća.

2 . Vitamin B6

Ovaj B vitamin je neophodan za održavanje zdravog imunološkog sistema i pomaže u zaštiti od onečišćenja disajnih puteva i infekcije. U studijama se pokazao kao zaštita od raka vrata maternice. Vitamin B6 prvenstveno se nalazi u šargarepi, jabukama, bananama, lisnatom zelenom povrću i slatkom krompiru.

3 . Vitamin C

Vitamina C se pokazao veliki potencijal u borbi protiv raka, kako u prevenciji bolesti tako i u liječenju. U jednom istraživanju četrdeset pacijentica s rakom dojke, jajnika i maternice primile su velike doze askorbinske kiseline ( vitamin C ) i drugih vitamina. Žene iz kontrolne grupe živjele su prosječno 5,7 mjeseci, dok su žene uključene u terapiju C vitaminom živjele prosječno 122 mjeseci. Ipak imajte na umu da najbolje djelujuju mjere prevencije, odnosno da vitamin C unosite redovno putem hrane.

4 . Folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9 pomaže u zaštiti protiv raka vrata maternice te je nužan za pravilno formiranje DNK i RNK. Nalazi se u repi, kupusu, tamnozelenom lisnatom povrću, jajima, agrumima i većini vrsta riba.

5 . Vitamin E

Osim što štiti od raka debelog crijeva, Vitamin E djeluje kao snažan antioksidans koji smanjuje oštećenja uzrokovana ozonom i zagađivačima ćelije. Obilnije se nalazi u jajima, pšeničnim klicama, jetri, nerafiniranim biljnim uljima te tamno zelenom povrću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.