Ko želi zdravo srce, doručkuje!

Rezultati američkog istraživanja pokazuju da osobe koje ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanih oboljenja i da je podjednako važno kada, kao i šta i u kojoj količini konzumiramo za doručak.

dorucakRezultati najnovije studije, objavljeni u stručnom časopisu “Circulation”, pokazalo je da mladi ljudi koji ne doručkuju imaju 27 odsto veći rizik od srčanog udara ili smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ovo istraživanje o učestalosti konzumacije hrane 26.902 ispitanika starih od 46 do 82 godine tokom 16 godina ispitivalo je uticaj doručka na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ispostavilo se da su ispitanici koji su večerali u kasnijim večernjim satima imali su 55 odsto veći rizik od kardiovaskularnih problema. Istraživači su uočili da su tegobe učestalije kod mlađih ispitanika koji rijetko vježbaju, puše i konzumiraju više alkohola.

Autori studije objašnjavaju rezultate time što se preskakanjem doručka povećava učestalost rizičnih uzročnika poput visokog krvnog pritiska, visokih nivoa lipida u krvi, dijabetesa i drugih simptoma koji tokom dužeg perioda mogu dovesti do teških kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, istaknuto je da bi doručak trebalo da sadrži raznovrsne namirnice i da se mora obratiti pažnja na prehrambene navike da bi se očuvalo zdravlje srca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.