Hashim Thaçi: Posjete zvaničnika Srbije po prethodno utvrđenim procedurama

Nakon što je sinoć prenijeta vijest iz Brisela da je sastanak srbijanskog i kosovskog premijera sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton bio veoma koristan i važan, kao i da je dogovoren mehanizam kojim će se srpskim zvaničnicima omogućiti posjete Kosovu tokom kampanje za lokalne izbore, kosovski premijer Hashim Thaçi danas je, po povratku iz Brisela, kazao da posjete srpskih zvaničnika izbornog karaktera neće biti dozvoljene.

hashim555“Naš cilj nije da imamo problema u komunikaciji. Naš cilj je uvijek bio komunikacija, izgradnja dobrosusjedskih i evropskih odnosa. U slučaju da ima zahtjeva srpskih vlasti da posjete Republiku Kosovo, taj zahtjev će se veoma ozbiljno razmotriti od strane kosovskih institucija, ali ni pod kojim okolnostima da je ta posjeta izbornog karaktera. Ukoliko žele da posjete neki manastir, onda ćemo to, naravno, dozvoliti”, kazao je Thaçi.

Srbijanski premijer Ivica Dačić je, po završetku briselskog sastanka izjavio da će posjeta biti i da je dogovoren mehanizam za posjete srpskih zvaničnika Kosovu.

Thaçi je ponovio da je odluka o zabrani posjete zvaničnika iz Beograda na Kosovo bila samostalna, dodavši da o tome ne može da odluči niko drugi izuzev kosovskih institucija.

Govoreći na predizbornom skupu u Glogovcu, kako prenosi agencija Kosovapres, kosovski premijer je rekao da je sloboda kretanja garantovana i da će Vlada Kosova poštovati evropske standarde, ali da će se posjete zvaničnika Srbije odvijati po prethodno utvrđenim procedurama, u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.