Objavljen konačan broj birača izvan Kosova

Pravo za glasanje, po osnovu naknadnog upisa, stekle su 8.383 prijavljene osobe od kojih je 6.427 prijava iz Srbije.

Sekretarijat Centralne izborne komisije Kosova objavio je izvještaj u kojem se navodi konačan broj birača koji će glasati izvan Kosova tokom lokalnih izbora koji su planirani za 3. novembar.

Od 41.000 naknadnih prijava, gotovo 39.000 bilo je iz Srbije. Pravo za glasanje, po osnovu naknadnog upisa, stekle su 8.383 prijavljene osobe od kojih je 6.427 prijava iz Srbije.

Na Kosovu je u četvrtak zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore. Više od milion i po glasača birat će svoje predstavnike među 103 političke stranke – 224 kandidata za gradonačelnike i više od 7.700 kandidata za skupštine.

Za Al Jazeeru je početkom sedmice potvrđeno iz CIK-a kako je prihvaćeno 6.500 od blizu 39.000 prijava iz Srbije, odnosno blizu 16 posto, na što je reagirao ministar bez portfelja zadužen za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin.

„Ono što trenutno radi CIK u Prištini i pokušava aktivno da smanji broj naših prijavljenih birača, interno raseljenih lica je neprihvatljivo i sutra će se u Briselu razgovarati o tome“, kazao je Vulin i dodao:

„Svako onaj ko je interno raseljeno lice ima pravo glasa, i svaki Srbin na Kosovu ima to pravo. Mi zahtevamo od međunarodne zajednice da to pravo poštuje i da ne dopusti da strah Prištine od izlaska Srba na izbore nadvlada pravo i prirodnu pravdu.“

Kampanja protiv izbora

Demokratska stranka Srbije (DSS) u petak je predala Ustavnom sudu ove države prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti sporazuma o telekomunikacijama i energetici Beograda i Prištine, čime je započela kampanju protiv izbora na Kosovu.

Potpredsjednik DSS-a Slobodan Samardžić je, poslije predaje zahtjeva, rekao da su ti sporazumi potpisani 13. septembra u Briselu i da su posljednji u nizu sporazuma „kojima Srbija predaje Kosovo Albancima“.

On je ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu rekao novinarima i da su potpisivanjem tih sporazuma energetski i sistem telekomunikacija predati Prištini čime su prekršeni Ustav i zakoni Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.