Tempomat je koristan ali i opasan!

Tempomat u automobilu je sistem koji automatski održava brzinu vozila. Sistem preuzima kontrolu nad ventilima goriva i održava stalnu brzinu automobila onako kako to vozač odredi.

Tempomat je obično smješten na volanu, ali može biti i na kontrolnoj ploči. Mnogi vozači koji koriste tempomat znaju koliko udobnosti i komfora on pruža na cesti. Vozač samostalno povećava ili smanjuje brzinu kojom se želi kretati. Zbog toga je tempomat naročito koristan na autoputevima jer smanjuje umaranje vozača, a takođe djeluje i na racionalniju potrošnju goriva.

Današnji tempomati imaju mogućnost da samostalno podešavate i privremeno ograničenje brzine. Primjerice, kad prolazite kroz naseljena mjesta gdje je postavljeno ograničenje brzine, tempomat možete podesiti tako da privremeno vozite brzinom od 50 km/h, a kasnije da se vratite na veću brzinu.

Ipak, obično su tempomati neefikasni u okolnostima kada je brzina varijabilna, primjerice kada se vozi u kolonama. U principu, cijeli sistem funkcioniše tako da vozač odredi brzinu koja je dozvoljena, digne nogu s gasa i uživancija… No, novo istraživanje pokazuje da postoje i negativne strane tempomata.

Jedna od studija pokazala je da vozači koji koriste tempomat imaju manju kontrolu prilikom preticanja drugih vozila. Kad se ne koristi tempomat možemo efikasnije kontrolisati smjer te imamo više vremena za reagovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.