Dok BiH stagnira, evropske integracije Kosova imaju dobar trend

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar  kaže da se Kosovo nalazi u jednom važnom trenutku kada treba promijeniti neodrživu situaciju, posebnu na sjeveru Kosova.

Žbogar, koji je i visoki predstavnik .EU za Kosovo, očekuje da će tragični događaj na sjeveru Kosova u kojem je pripadnik EULEX-a izgubio život, ostati prošlost i da će predizborna kampanja za lokalne izbore, 3. novembra, proteći u fer atmosferi.

“Nadam se da će ljudi shvatiti ovo kao mogućnost da jednom zauvijek daju kraj zastrašivanju i prijetnjama iz prošlosti. Ovo je momenat kada će ljudi, posebno na sjeveru, sami odlučiti o sebi, a ne Beograd ili Priština da odlučuju u njihovo ime, i zato treba da izađu na izbore”, kazao je Žbogar.

Ocijenio je da je Kosovo, iako je posljednje u regionu na putu evropskih integracija, na dobrom putu, te da ovog mjeseca počinju pregovori o procesu zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Proces ide jako brzo, a vidimo da su ostale zemlje regiona na istom mjestu, ne kreću se. To vidimo kod južnog susjeda, to vidimo kod Bosne i Hercegovine gdje situacija ne napreduje, dok je za Kosovo trend jako dobar”, ocijenio je Žbogar .

Što se tiče situacije u BiH, Samuel Žbogar je ocjenio da su pregovori i dijalog uvijek najbolji način da se prevaziđu problemi.

“Traži se hrabrost i odlučnost da se situacija promijeni”, naglasio je Žbogar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.