Vlada se plaši dijaspore

Vlada Kosova nije zadovoljna načinom glasanja koji je ponuđen na narednim lokalnim izborima u novembru. Procijenjuje sa da 99 % naših migranata živi u zemljama zapadne Evrope koji nisu informisani načinom na koji mogu da glasaju, a kamoli da imaju mogučnosti da se registruju i da dobiju mogučnost da glasaju.

Izborni proces da se glasa iz dijaspore putem pošte u dva djela (registracija i isporuka glasačkog listića) je neuspješna i neprikladna za dijasporu.
Broj naših ljudi koji če uzeti učešće na lokalnim izborima a koji su glasali na predhodnim izborima ne prelazi više od 1.800 glasova, od preko milion migranata koliko se procenjuje da ima Kosova širom Evrope, tako da ovaj način glasanja neče ništa promijeniti.

Predstavnici dijaspore optužuju vladu da se plaši glasova iz dijaspore tako da je odabrala nemoguči način za glasanje da dijaspora ne bi mogla iskazati svoju političku volju.

Ahmet Asani predsednik udruženja “Albanske zajednice u Švajcarskoj” i savjetnik ministra dijaspore Ibrahima Makollija je izjavio da trenutni način glasanja dijaspore putem pošte nije prikladan.

Asani kaze da nije podnio zahtev za glasanje i da nije glasao ni prije.
“Predao sam zahtev za drzavljanstvo i ispunio sve uslove da postanem državljanin Kosova, ali su mi nadležne institucije Kosova vratile negativan odgovor”, izjavio je Asani.

Asani navodi da je njegov slučaj odraz realnosti odnosa između Kosova i dijaspore. Proces za one ljude iz dijaspore koji imaju pravo da glasaju je nemoguči, čisto iz razloga što se raspodjela glasačkog materijala distribuise u momentu kada su svi nasi pripadnici dijaspore na svojim godišnjim odmorima na Kosovu.

Aplikovanje ispod minimalnih cifara dijaspore za glasanje, Asani ocijenjuje kao realnost jer dijaspora ne očekuje promjene od nijednog političkog subjekta na Kosovu.

Prema njegovim riječima, dijaspora je u jednoj fazi totalirane apatije koja je stvorena kao rezultat nedostatka pristojnog liderstva u politici, u kulturi i u svakoj sferi života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.