Srbija: Trinaestogodišnjak ima 136 krivičnih prijava

Leskovačka policija je za tri godine podnijela 136 krivičnih pijava protiv P. V. (13) zbog teških krađa, a u njegov dosije samo u poslednjih mjesec dana ubilježeno je 19 provala i osam pljački prodavnica.

Policija je sve prijave podnijela tužilaštvima, ali ovaj maloljetnik neće nikada odgovarati jer po zakonu mlađi od 14 godina ne podlježu krivičnoj odgovornosti.
U Centru za socijalni rad u Leskovcu kažu da je riječ o izuzetno teškom slučaju.

– Redovno je bio upućivan u ustanove otvorenog tipa, ali je uspevao da pobegne u roku od 48 sati. Godinama radimo sa njim i sa njegovim roditeljima, a to su zakonski okviri u kojima mi možemo da delujemo – objašnjava psiholog Anđela Stojanović.

Dečak P. V. živi sa majkom Milankom i ocem Novicom, kao i sa bratom i sestrom u sobi od tri sa dva i po metra, u romskom naselju Podvorce.

“Blicu” je nezvanično rečeno da su nadležni u Centru za socijalni rad podnijeli krivičnu prijavu protiv Novice V. zbog zanemarivanja djeteta i za podstrekivanje na krivična dela. Policija sumnja da P. V. novac daje roditeljima, koji žive od 11.000 dinara socijalne pomoći, ali oni to negiraju.

– To su sve izmišljotine kako bi nam oteli dete. Sina su samo jednom uhvatili u krađi, pa sada sve svaljuju na njega. Bolje da nam iz Centra pomognu da ne živimo u ovoj bedi – kaže Milanka, koja očekuje šesto djete.

Otac Novica tvrdi da je dječak u lošem društvu.

– Svi su stariji od njega i silom ga teraju da krade, jer je mali pa može svuda da se provuče – tvrdi Novica.

Juče je stiglo odobrenje resornog ministarstva da se P. V. ponovo smjesti u Dom za vaspitanje djece i omladine u Knjaževcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.