Volkswagen se okreće turbo motorima

Predstavnik kompanije Volkswagen otkrio je da kompanija planira da uvede turbočardžere u svoju cijelu postavu.

golst tsiMark Trahan, podpredsednik VW-a rekao je za The Detroit News da će kompanija zamijeniti preostala tri ne-turbo motora onima sa turbočardžerom. Ovo će se desiti u sljedeće tri do četiri godine.

Ova vijest je stigla nakon slične izjave Fordovog podpredsednika inženjeringa za agregate koji je rekao da bi konvencionalni motori mogli biti u potpunosti napiušteni od strane kompanije, sa izuzetkom hibridnih modela.

“U našim modelima u upotrebi su još uvijek tri motora bez turbo-punjača, ali će i oni biti zamijenjeni kako bude dolazilo do smjene generacije aktuelnih modela. To će se dogoditi najkasnije za 3 do 4 godine”, tvrdi Mark Trahan.

Prema njegovim riječima, preostale atmosferce zamijeniće snažniji ali ekonomičniji turbo-punjeni benzinci i dizelaši.

Volkswagen je drugi veliki proizvođač automobila koji je posljednjih dana najavio potpuni prelazak na turbo-motore. Prije Trahana, sličan potez nagovijestio je i potpredsjednik Forda za pogonske sisteme, Joe Bakaj.

On je tada rekao da bi američki proizvođač mogao da izbaci konvencionalne, atmosferske motore iz čitave svoje game, u korist turbo motora. Izuzetak bi predstavljali modeli sa hibridnim pogonom koji bi kombinovali atmosferce sa elektromotorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.