Evo koja oboljenja mogu izazvati umor i iscrpljenost

Među najčešćim zdravstvenim problemima koji se manifestiraju kroz umor jeste oslabljena štitnjača. Često mokrenje i stalna žeđ popraćeni hroničnim umorom simptomi su dijabetesa.

Kada se tijelo bori s nekom bolešću, to zahtijeva energiju i zbog toga se osjećate iscrpljeno.

Zato, ako ste stalno umorni, a pri tome dovoljno spavate i ne radite iscrpljujuće fizičke poslove, onda vjerovatno imate neki poremećaj u organizmu.

Evo koja oboljenja mogu izazvati umor i iscrpljenost:

Oslabljena štitnjača

Među najčešćim zdravstvenim problemima koji se manifestiraju kroz umor jeste oslabljena štitnjača. Riječ je o žlijezdi koja se nalazi ispod grla na vratu, a sudjeluje u mnogim tjelesnim funkcijama – od metabolizma do imunološkog sistema.
Iako je umor prvi simptom oslabljene štitnjače, drugi znaci mogu biti višak kilograma, zatvor, suha koža i hronični osjećaj hladnoće.

Adrenalna insuficijencija

Kad nadbubrežna žlijezda ne radi kako treba, organizam ne proizvodi dovoljno kortizola. Posljedice su gubitak kilograma, bol u abdomenu, proljev, hiperpigmentacija i umor.

Anemija

Anemija je manjak crvenih krvnih zrnaca koja raznose kisik širom našeg tijela. Postoji više vrsta anemija, ali umor im je svima zajednički. Blijedost, nesvjestica, glavobolja i krhki nokti, također su simptomi anemije.

Dijabetes

Često mokrenje i stalna žeđ, popraćeni hroničnim umorom, simptomi su dijabetesa. Uzrok je borba tijela s viškom glukoze u krvi.

Depresija

Depresija je poremećaj u mozgu koji utječe na raspoloženje, a može uzrokovati hronični umor. Biologija depresije još nije potpuno jasna, pa tako ni zašto uzrokuje umor koji oboljele onemogućava u vršenju svakodnevnih zadataka. Tuga, gubitak apetita i problemi s koncentracijom, također su simptomi depresije.

Endokarditis

Srčana upala, koju uzrokuju bakterije oštećivanjem unutrašnje srčane opne, uzrokuju groznicu i umor. Najveći rizik od endokarditisa imaju osobe koje već imaju oštećeno srce. Terapija se uglavnom sastoji od primanja antibiotika, ali može biti potrebna čak i operacija.

Problemi s disanjem tokom spavanja

U slučaju djelmično ili potpuno začepljenih dišnih puteva, osobe tokom spavanja mogu plitko ili neredovno disati. Pauze u disanju mogu trajati čak i do minute, a uglavnom završavaju kašljanjem ili hrkanjem. Iako nisu opasni za život, problemi s disanjem tokom spavanja mogu stvoriti trajni osjećaj umora.

Postoji i sindrom hroničnog umora

Mijalgički encefalomijelitis ili sindrom hroničnog umora, stanje je u kojem osoba nije sposobna izvršavati čak ni svakodnevne zadatke poput odlaska na posao ili u trgovinu. Oko jedne četvrtine ljudi koji boluju od sindroma hroničnog umora ne napušta kuću ili krevet.
Simptomi su poteškoće pri razmišljanju i tjelesni bolovi. Stručnjaci smatraju kako se radi o jakim upalama, koje nastaju čak i na najmanju fizičku aktivnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.