Rusija, najveće evropsko tržište automobila

Tokom avgusta u ovoj državi prodato između 235.000 i 240.000 automobila, što je više od drugih država kontinenta.

Rusko tržište automobila postalo je u avgustu najveće u Evropi, premašivši njemačko, proizilazi iz podataka analitičke agencije Autostat.

Tokom prošlog mjeseca, u Rusiji je prodato između 235.000 i 240.000 automobila, od kojih je 13.000 do 15.000 lakih privrednih vozila, što prevazilazi obime prodaje u evropskim državama, objavio je Autostat, prenosi Reuters.

Prema procjeni agencije, prodaja putničkih automobila u Njemačkoj u avgustu je smanjena za 5,5 posto, na 211.044 jedinica. Kako navode u Udruženju automobilske industrije Njemačke (VDA), računajući sezonska kolebanja, rezultat prošlog mjeseca je na prošlogodišnjem nivou.

U VDA su dodali da je cilj njemačkog tržišta automobila, koje je u julu pokazalo rast, da nastavi da se stabilizira. U avgustu su narudžbine na domaćem tržištu povećane za dva procenta.

Državne subvencije

U julu je u Rusiji prodato 234.569 novih automobila, što je za osam posto manje nego u julu prošle godine, objavio je ranije komitet proizvođača automobila Asocijacije evropskog biznisa (AEB).

U junu je, prema podacima AEB, pad bio 11 procenata, u maju 12. Za sedam mjeseci prodaja je smanjena za šest posto, na 1,56 miliona jedinica.

Stručnjaci očekuju da će tržištu automobila u Rusiji pomoći državni program subvencija kredita za automobile, koji je pokrenut 23. jula. Prema tom programu, država nadoknađuje kupcu dio kamatne stope na kredite za nove automobile u vrijednosti do 750.000 rubalja (17.045 evra).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.