Biciklisti žive duže

Francuski biciklisti sudionici Tour de Francea žive 6 godina dulje od drugih ljudi i rjeđe umiru od kardiovaskularnih bolesti, što može ukazivati da izuzetno teške vježbe ne djeluju loše na krvožilni sistem.
 
Rezultate ovog istraživanja treba uzeti s rezervom jer je masovno korištenje dopinga, posebno EPO-a, u biciklizmu počelo tek tokom 90-ih godina, dok tokom 60-ih i 70-ih nije bilo toliko rašireno.

Istraživanje čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Europske udruge kardiologa obuhvatilo je svih 786 francuskih biciklista sudionika Tour de Francea u razdoblju od 1947. do 2012., utvrdivši pritom da je smrtnost među njima 41% niža od prosjeka za francuske muškarce.

Xavier Jouven iz bolnice Georges Pompidou u Parizu, koji je vodio istraživanje, kazao je da je smanjenje postotka smrtnosti “značajno” te da rezultat sugerira da bi liječnici trebali više inzistirati na jačim vježbama.

“Trebali bismo više ohrabrivati ljude da vježbaju jače. Da postoji ikakva opasnost u jačim vježbama, to bi se vidjelo u ovoj studiji”, kazao je Jouven.

Biciklisti koji sudjeluju na Tour de France – kojeg se uspoređuje s višednevnim trčanjem maratona gotovo tri nedelje – zapravo imaju 33% manji rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom od drugih ljudi, pokazalo je ovo istraživanje.

Zapravo, oni su rjeđe umirali od bilo kakvih drugih bolesti, uključujući i rak, uz iznimku traumatskih ozljeda za što je Jouven kazao da pokazuje učestalost prometnih nesreća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.