Cijene na prištinskom aerodromu kao u Beču

Jedna obična kafa košta dva eura, dok hamburger košta šest cijelih eura. Ovo su odprilike cijene
pića i hrane u restoranima na Međunarodnom Aerodromu “Adem Jashari”, cijene su konkurentne cijenama
na aerodromu u Beču.

Cijene u restoranima su znatno povećane nakon što je aerodrom uzet na koncesiju 20 godina od strane turske
kompanije “Limak”.

“Nisu svaki put cijene bile tako visoke. Ali činjenica da će ove kompanije koje drže ove restorane otići za oko mjesec dana, a zamjeniti će ih druga kompanija, tako da oni koriste preostalo vrijeme, značajno povečavajući cijenu”, kaže izvor lista “Zëri” na aerodromu.

Za ovako visoke cijene na aerodromu u Prištini “Zëri” je pokušao da kontaktira direktora međunarodnog aerodroma u Prištini ali on nije bio voljan odgovoriti na njihova pitanja.

Nosioci nevladine organizacije “Konsumatori”, organizacije koja štiti prava potrošaća na Kosovu kažu da menadžment aerodroma kontinuirano krši prava putnika i posjetioca prištinskog aerodroma.

Selatin Kaçaniku direktor nvo “Konsumatori” kaže da menađment prištinskog aerodroma umišlja da vodi neki evropski aerodrom, gdje je svaka usluga skuplja.

Ali nažalost i ovdje se uviđa koliko se i na koji način sprovodi zakon o zaštiti potrošača, uprkos činjenici da je najveći obveznik buđeta Kosova, od kojeg se finansira cijeli državni aparat.

Sa druge strane, zvaničnici kosovske službe za konkurenciju kažu da takve cijene na aerodromu određuje tržište.

“Cijene određuje tržište , a ne poslodavci, svako ko se miješa u određivanju cijena, vrši povrijedu, ali u slučaju aerodroma, mi ovdje još uvijek nemamo nikakav zahtjev. Pravo da podnese žalbu ima svaki građanin, a to možete uraditi i vi kao mediji, onda čemo mi iči na verifikaciju na aerodromu” izjavio je Halit Shabani, član borda ovog državnog tijela.

Dakle prema njegovim riječima dok neko ne podnese žalbu i dok ne uradimo verifikaciju, niko ne može konstantovati da postoji povrIJeda to jest dominantna pozicija na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.