Već 10 godina se ne zna za sudbinu 502 romska djeteta!

U toku je istraga o nestanku 502 romska djeteta albanskog porijekla koje je prije desetak godina jedna grčka državna fonadacija smjestila u atinsko predgrađe, izjavio je u srijedu grčki ministar pravosuđa Charalambos Athanassiou.

“Očekujemo odgovor od grčkih sudskih vlasti”, izjavio je ministar agenciji AFP nakon što su se članci pisani o ovoj temi pojavili u nekoliko državnih medija.Prije mjesec dana u parlamentu se u vezi s ovim pitanjem ministru obratila Maria Yannakaki, poslanica male stranke demokratske ljevice Dimar, i zatražila informacije o ovom slučaju koji se navodi u nedavno objavljenom izvještaju UN-a.

U izvještaju se tvrdi da su “početkom 2000. godine nestala 502 djeteta koje je državna fondacija Agia Varvara smjestila u zapadno predgrađe Atine”, kazala je poslanica.

“Radi se o slučaju koji već deset godina nije riješen”, izjavila je u srijedu za AFP Maria Yannakaki.

O zbrinjavanju djece koje je preuzela ova fondacija, “koja nije bila specijalizirana u ovom domenu, odlučila je vlada u okviru programa pomoći djeci s ulice”, objasnila je ona.

U to vrijeme, val albanskih migranata je stigao u Grčku dok se zemlja spremala za Olimpijske igre u Atini u ljeto 2004. U okviru priprema, nevladine organizacje za ljudska prava osudile su mnogobrojne operacije “čišćenja” ulica glavnog grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.