Neurološki poremećaji kod nedonoščadi

Bebe koje su rođene prije 25. tjedna trudnoće imaju značajne izglede za vrlo niski koeficijent inteligencije ili druge razvojne neurološke poremećaje poput cerebralne paralize, gluhoće ili sljepila, objavili su kanadski naučnici.
 
Tim predvođen Gregoryjem Mooreom iz bolnice u Ottawi obradio je rezultate 9 ranijih, pretežito europskih istraživanja koja su procjenjivala zdravstveno stanje djece rođene između 22 i 25 tjedna kad su bila stara 4 do 8 godina.

Utvrdili su da između 24 i 43% ekstremno rano rođene djece ima umjerena do teška neurološka oštećenja, ovisno o tome koliko su ranije rođena.

Kod djece rođene s 22 tjedna 43% imalo je oštećenja, kod onih rođenih s 23 tjedna 40% je imalo oštećenja, kod onih rođenih s 24 tjedna 28% je bilo s oštećenijma, a kod onih rođenih s 25 tjedana 24% je bilo s umjerenim do teškim neurološkim oštećenjima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Pediatrics.

Oko 4-5% djece rođene na termin ima neki razvojni problem.

Taj postotak obuhvaća i blaža oštećenja, dok su se kod nedonoščadi proučavala samo umjerena do teška oštećenja.

Naučnici Henry Lee sa univerziteta Stanford i Lucile Packard iz dječje bolnice u Kaliforniji kažu kako je vrlo teško za obitelj kada se beba rodi između 22. i 25. tjedna.

Smatra se da je 22 tjedna granica ispod koje nema nikakvih izgleda za preživljavanje.

Izgledi s 22 tjedna toliko su mali, a rizici toliko veliki da neke bolnice i ne nude agresivne metode liječenja za bebe rođene između 22 i 23 tjedna trudnoće, kaže Lee.

“Prvi rizik je da uopće ne prežive, a i kad prežive imaju velike izglede za invalidnost.”

Smatra se da nakon 25 tjedna značajnije rastu izgledi za preživljavanje i normalan razvoj.

Lee smatra da ovo istraživanje može pomoći obitelji da donese odluku o tomu hoće li ići putem agresivnog liječenja ili pružiti bebi palijativnu skrb.

“Teško je zbog toga što uvijek postoji neizvjesnost. Iako postoji rizik, neke bebe prežive i normalno se razviju.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.