Na današnji dan 1995. godine desile su se “Markale 2”: Sladoje naredio masakr, a nikad nije bio optužen

Navršilo se 18 godina od posljednjeg velikog masakra nad civilima Sarajeva, tokom najbrutalnije opsade u novijoj historiji, poznatog kao “Markale 2”. Podsjećamo, nakon 5. februara 1994., kada je granata na sarajevskim Markalama usmrtila 68 i ranila 144 stanovnika Sarajeva, desio se i drugi masakr na istom mjestu 28. avgusta 1995. u 11 sati sati.

Pet granata ispaljenih s položaja agresora usmrtilo je 37 ljudi, dok ih je 90 ranjeno.
Za zločine nad građanima opsjednutog Sarajeva do sada su osuđeni jedino generali Stanislav Galić i Dragomir Milošević, drugi i treći komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Prvi komandant ovog zločinačkog korpusa, general Tomislav Šipčić, nekažnjeno svoje penzionerske dane živi u Sloveniji.

Za masakr na Markalama, 28. avgusta 1995., pred Haškim tribunalom sudilo se generalu Dragomiru Miloševiću. Drugostepenom presudom 12. novembra 2009. Miloševiću je smanjena kazna sa 33 na 29 godina zatvora. Haški tribunal utvrdio je da je generala Miloševića u to doba zamjenjivao general Čedomir Sladoje, načelnik Štaba Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS i da je on direktno odgovoran za ovaj masakr.

No, iz neobjašnjivih razloga, general Sladoje nije optužen za drugi masakr na Markalama ni pred Haškim tribunalom, a ni pred Sudom BiH. Drugi masakr na Markalama bio je povod da avioni NATO-a 30. avgusta 1995. počnu bombardirati srpske položaje u okolici Sarajeva u operaciji kodnog naziva “Razborita prisila”. Cilj ovih borbenih djelovanja aviona NATO-a i Snaga za brzu intervenciju bio je da se vojno i političko rukovodstvo RS prisili da deblokira Sarajevo i povuče teško naoružanje iz “zone isključenja” oko grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.