Islamska zajednica Mađarske se ujedinjuje s Islamskom zajednicom BiH?

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je danas delegaciju Islamske zajednice Mađarske, koju je predvodio predsjednik Zoltan Bolek, povodom nedavnog pisma-inicijative rukovodstva Mađarske islamske zajednice da reis Kavazović bude vjerski lider i muslimana u toj zemlji.

 
Dogovoreno je da muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, koji je također prisustvovao današnjem susretu, posjeti Islamsku zajednicu u Mađarskoj i da se s predsjednikom Bolekom međusobno više informišu o dvjema islamskim zajednicama, pa ako iz Mađarske budu željeli, da podnesu zahtjev za ujedinjenje.

O zahtjevu bi se izjasnio Sabor Islamske zajednice u BiH vodeći računa o zakonima dviju država kojim se reguliše ova oblast.

Zoltan Bolek, predsjednik, rekao je tokom današnjeg susreta da je želja Mađarske islamske zajednice motivirana potrebom da se tamošnjim muslimanima pomogne prije svega u pogledu vjerske edukacije jer je u pitanju mala zajednica, s više etničkih grupa, među kojim i s Bošnjacima.

Kao razlog je naveo i to što su BiH i Mađarska bile nekada u sastavu iste države.

Reisu-l-ulema Kavazović je upoznao goste o strukturi Islamske zajednice u BiH čiji su sastavni dio islamske zajednice u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori u Evropi i Americi.

Izrazio je spremnost za saradnju i pomoć muslimanima u Evropi pa tako i u Mađarskoj.

Kako je ranije saopćila agencija MINA pozivajući se na pismo Zoltana Boleka reisu Kavazoviću, Mađarska islamska zajednica („The Magyar Iszlam Kozosseg“) osnovana je 1988. i priznata je od  mađarskih vlasti kao legitimna vjerska zajednica.

Zajednica je nasljednik „Magyarorszagi Muszlim Egyhazkozseg“ koju je do smrti 1940. godine vodio poglavar porijeklom iz Bosne Hilmi Hussein Durić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.